What is a Myers Cocktail or Intravenous Vitamin Therapy?

Intraveneuze vitamine therapie is de intraveneuze toediening (direct in de bloedbaan via een dun infuus naaldje) van onder andere vitaminen, mineralen, aminozuren, en antioxidanten aan de patiënt. De BeterKliniek biedt gestandaardiseerde gezondheidsinfusen aan maar ook op maat naar gelang de klachten. ‘Klik hier’ voor meer informatie. Het doel van deze behandeling is om deze stoffen in een hoge concentratie aan de cellen van het lichaam te geven op een manier dat de maag en darmen worden overgeslagen. Alle vitaminen en mineralen die via de orale route (dus normaal geslikt worden) moeten eerst worden opgenomen in de dunne darm waarna ze worden gefilterd in de lever. Dit proces heet het “first-pass-effect” en kan de vitaminen en mineralen minder effectief of zelfs ineffectief maken. Het is onmogelijk om met orale supplementen de hoge hoeveelheden te bereiken die wij veilig intraveneus kunnen geven. Als grote hoeveelheden vitamines en mineralen oraal ingenomen worden resulteert die vaak in maagklachten en diarree. Ongeveer 10-25% van wat ingenomen is komt uiteindelijk op de bestemming aan. Met de intraveneuze behandeling omzeilen we de darmen en de lever. Zo vermijden we problemen met slechte opname en kunnen we een hoge dosis veilig en effectief geven. Vitamines en mineralen zijn het fundament die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. De ervaring is dat een vitamine- of mineraaltekort veel chronische aandoeningen kan verergeren of zelfs veroorzaken. Deze ervaring komt voort uit jarenlange observaties van artsen wereldwijd die zich op deze behandelingen hebben toegelegd. We zien een grote behoefte voor deze aanvullingen bij patiënten die slecht genezen, een slecht dieet hebben, veel stress hebben, slecht slapen, roken, weinig lichaamsbeweging hebben of juist lichamelijk uitgeput zijn door te veel sporten. Patiënten met moeilijkheden om voeding te verteren; een slechte pH in de maag hebben, “leaky gut” syndroom of een maag- of darmoperatie hebben gehad hebben per definitie een slechte opname van micronutriënten. Dit kan leiden tot een lusteloosheid, energietekorten, bloedarmoede, spierkrampen, om maar een paar symptomen te noemen. Patiënten met een maagverkleining zijn individuen die de grootste baat hebben van intraveneuze toediening van vitaminen en mineralen. Met een maagverkleining wordt een belangrijk stuk van het maag- darmstelsel die vitamines opneemt overgeslagen. B-vitamines, ijzer en mineraaltekorten zijn een van de meest voorkomende verschijnselen na een maagverkleining. Levenslange intraveneuze aanvulling is noodzakelijk.


The Myers Cocktail:

In de jaren ’60 combineerde Dr. John Myers, internist in het Johns Hopkins Hospital in Baltimore, voor het eerst een aantal vitaminen en mineralen in een “cocktail”. De Myers Cocktail, zoals wij hem ook aanbieden bestaat uit:

 • Magnesium
 • Calcium
 • Vitamin C
 • Vitamin B complex
 • Vitamin B6
 • Vitamin B12


Deze mix is een klassieker geworden omdat de vitaminen en mineralen erg veilig zijn om toe te dienen en voor veel verschillende doeleinden effectief kunnen zijn. De prijs van de Myers Cocktail is € 100,-

The Extended Myers Cocktail:

Het verschil van de Myers Cocktail zijn hogere doseringen van:

 • Vitamin C
 • Vitamin B complex
 • Vitamin B6
 • Vitamin B12
 • En de toevoeging van:
 • Selenium
 • Folic acid
 • Carnitine
 • Arginine
 • Zinc
 • Glutathion – het sterkte antioxidant van ons lichaam


De prijs van de Uitgebreide Myers Cocktail is €150 Glutathion: het “Master Antioxidant” is een extreem belangrijk molecuul wat in elke menselijke cel te vinden is. Het werkt als de belangrijkste intracellulaire beschermer tegen oxidatieve stress. Glutathion is aan aminozuur die beschermend werkt voor belangrijke componenten in de cel door “Reactive Oxygen Species” (ROS) zoals vrije radicalen, peroxiden en zware metalen. Glutathion is het meest krachtige antioxidant in het lichaam die alle cellen beschermt tegen oxidatie. Omdat deze functie zo belangrijk is, is een daling van de glutathion niet wenselijk! Bijna elke chronische aandoening is gelinkt aan een laag glutathion in de cel! Dit betekent niet een direct causaal verband maar dit geeft wel het belang van glutathion aan. Glutathion beschermt de huid, lens, cornea en netvlies tegen stralingsschade en helpt detoxificatie-pathways in de lever, nieren, longen en andere organen om de dagelijkse blootstelling aan toxines te verwerken. Glutathion heeft een slechte orale absorptie en is snel afgebroken door enzymen in het spijsverteringskanaal. Intraveneuze toediening van glutathion is superieur.

We raden de meeste patiënten aan om te starten met een serie van 3-wekelijkse behandelingen. 

Op deze manier kunnen op een korte termijn de volle voordelen geven van een degelijke aanvulling.

Enkele voorbeelden van aandoeningen die verbetering kunnen ondervinden na een Myer’s cocktail:

Vermoeidheid, migraines, fibromyalgie, depressie, spierspasmes of spontane spierkrampen, slecht slapen, STRESS! kwaliteit van leven bij kankerpatiënten (we behandelen niet de kanker zelf! We zien in de praktijk vaak een verbetering van de energie en gemoedstoestand). Atletisch vermogen, voor sneller herstel, betere prestaties en uithoudingsvermogen, of als atleten overtraind raken kan een serie Myers Cocktails het lichaam een duw in de rug geven om in een korte tijd weer fit te krijgen. We zien dat acute virale aandoeningen zoals een verkoudheid veel sneller kunnen opknappen en chronische infecties kunnen verbeteren. Mensen die slecht of langzaam herstellen van klachten waar een gezond persoon een veel kortere tijd voor nodig heeft komen ook in aanmerking voor de Myers Cocktail. Bij mannen vanaf de middelbare leeftijd is een laag testosteron-niveau in het bloed vaak een oorzaak van trage genezing en dus hardnekkige blessures. Magnesium en Zink in de Myers Cocktail kunnen een positief effect hebben op de testosteronspiegel.

Referenties:

Ali A, Njike VY, Northrup V, Sabina AB, Williams AL, Liberti LS, Perlman AI, Adelson H, Katz DL. Intravenous micronutrient therapy (Myers’ Cocktail) for fibromyalgia: a placebo controlled pilot study. J Altern Complement Med. 2009 Mar;15(3):247-57. doi: 10.1089/acm.2008.0410. PubMed PMID: 19250003; PubMed Central PMCID: PMC2894814.Forman HJ, Zhang H, Rinna A. Glutathione: overview of its protective roles, measurement, and biosynthesis. Mol Aspects Med. 2009 Feb-Apr;30(1-2):1-12. doi: 10.1016/j.mam.2008.08.006. Epub 2008 Aug 30. Review. PubMed PMID: 18796312; PubMed Central PMCID: PMC2696075.Schulz JB, Lindenau J, Seyfried J, Dichgans J. Glutathione, oxidative stress and neurodegeneration. Eur J Biochem. 2000 Aug;267(16):4904-11. Review. PubMed PMID: 10931172.Viña J, Gomez-Cabrera MC, Lloret A, Marquez R, Miñana JB, Pallardó FV, SastreFree radicals in exhaustive physical exercise: mechanism of production, and protection by antioxidants. IUBMB Life. 2000 Oct-Nov;50(4-5):271-7. Review. PubMed PMID: 11327321. Reed JC. Magnesium therapy in musculoskeletal pain syndromes — retrospective review of clinical results. Magnes Trace Elem 1990;9:330. Shealy CN, Cady RK, Veehoff D, et al. Magnesium deficiency in depression and chronic pain. Magnes Trace Elem 1990;9:333.Plotnikoff GA, Quigley JM. Prevalence of severe hypovitaminosis D in patients with persistent, nonspecific musculoskeletal pain. Mayo Clin Proc. 2003 Dec;78(12):1463-70. PubMed PMID: 14661675.Snyder PJ, Bhasin S, Cunningham GR, Matsumoto AM, Stephens-Shields AJ, Cauley JA, Gill TM, Barrett-Connor E, Swerdloff RS, Wang C, Ensrud KE, Lewis CE, Farrar JT, Cella D, Rosen RC, Pahor M, Crandall JP, Molitch ME, Cifelli D, Dougar D, Fluharty L, Resnick SM, Storer TW, Anton S, Basaria S, Diem SJ, Hou X, Mohler ER 3rd, Parsons JK, Wenger NK, Zeldow B, Landis JR, Ellenberg SS; Testosterone Trials Investigators.. Effects of Testosterone Treatment in Older Men. N Engl J Med. 2016 Feb 18;374(7):611-24. doi: 10.1056/NEJMoa1506119. PubMed PMID: 26886521.    

Geef een reactie