(copyright BrainQ/ Exendo. Met dank aan voor het gebruiken van de afbeelding) Bent u de patiënt die al jarenlang geen oplossing kan vinden voor uw klachten? Klachten zoals AD(H)D, (auto)immuunziekten, chronische vermoeidheid, chronische stress, astma, depressie, COPD, allergieën en burn-out. Vraagt u zichzelf niets eens af waarom de laatste vijftig jaren het aantal patiënten met dergelijke klachten aan het toenemen is. Het enige wat de laatste vijftig jaren flink is veranderd is onze omgeving. U moet dan vooral denken aan de toename van (chronische)stress en voeding. In de oertijd werden we alleen geconfronteerd met korte stress, vechten of vluchten, eten of gegeten worden. Verder bestond het “oerdieet” of “paleodieet” uit biologische noten, zaden, matig vis, matig vlees, eieren, groenten, kruiden, fruit en bessen en wortelen. Sinds het ontstaan van de landbouw, zo’ n 10.000 jaar geleden, zijn onze genen voor nog geen 1% veranderd. Dat zou inhouden dat ons lichaam nog steeds het best functioneert op het jagers-verzamelaarsdieet van toen. De oermens kon enkel plukken en vangen. Misschien bent u een van de velen die al eens een lijnpoging heeft gedaan. U zult gemerkt hebben dat het moeilijker is om van een boterham met kaas af te blijven dan van hamburgers en friet. Een verklaring hiervoor is dat deze voedingstoffen natuurlijke morfinen, verder genoemd als exorfines, bevatten die u eraan verslaafd maken. Exorfines kunnen zowel psychische als somatische klachten veroorzaken. Exorfines kunnen de zenuwcellen beschadigen, (auto)immuun reacties veroorzaken en ontstekingsreacties veroorzaken in de hersenen, wat onder meer kan leiden tot hersenvertroebeling (brainfog of hersenmist), angst, AD(H)D, depressie, autisme, schizofrenie, alzheimer en dementie. Uiteindelijk kan het ook de werking van de bijnieren (HPA-as) en schildklier (HPT-as) verstoren. BIJNA 900.000 BEKENDE GEVALLEN VAN DEPRESSIE Het endorfinesysteem legt de relatie tussen soma en psyché. TRADITIONELE DENKFOUT Het is inmiddels mogelijk om de hoeveelheid exorfines (morfine-achtige stoffen) te bepalen in uw urine. Dit onderzoek toont een eventuele disbalans aan tussen de hoeveelheid exorfines die u via uw voeding binnenkrijgt en uw enzymwerking om deze af te breken. De traditionele denkfout die gemaakt wordt is dat men het vergelijkt met een glutenintolerantie (reactie op gluten eiwit in extreme vorm coeliakie) of lactose-intolerantie (reactie op melksuiker). WAT ZIJN GLUTEN? Gluten (van het Latijnse gluten = lijm) zijn een groep eiwitten die worden aangetroffen in het kiemgedeelte van de meeste granen en de afgeleide producten. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. WAT ZIJN CASEINES? Caseïne is een eiwit dat voorkomt in melk en melkproducten van alle diersoorten. 80% van de koemelk bestaat uit caseïne. Caseïne wordt ook wel kaasstof genoemd, omdat dit de stof is die de wrongel zijn dikte geeft, om die reden bevat kaas bevat meer caseïne dan melk. Koemelk bevat tot 20 keer meer caseïne dan humane melk.  ANDERE EXORFINES Exorfines zitten behalve in gluten en (koe)melk ookin soja (sojamorfine)en in spinazie (rubiscoline). Verder kennen we ook twee microbiële vormen. WAAROM HEEFT NIET IEDEREEN PROBLEMEN MET EXORFINES? We zijn allemaal opgevoed met een boterham met kaas en een glas melk. Uiteindelijk bepaald de aan- of afwezigheid van specifieke (spijsverterings)enzymen, de darmflora en de toestand van de darmwand of iemand gevoelig is voor exorfines. In gezonde darmen kunnen exorfines door enzymen verder afgebroken worden tot onschadelijke aminozuren. Deze enzymen hebben ook een ontstekingsremmend effect. Als exorfines niet of onvoldoende worden afgebroken ontstaan er kleine ontstekingen waardoor de darmwand doorlaatbaar (ook voor schimmels zoals candida) wordt. Hierdoor komen exorfines in het bloed en in de hersenen terecht, met alle schadelijke en verslavende gevolgen van dien. SOORTEN OPIOIDEN Er zijn lichaamseigen en lichaamsvreemde opioïden. De lichaamseigen opioïden worden door het lichaam zelf aangemaakt en noemen we endorfines, bijvoorbeeld stress endorfines. Lichaamsvreemde opioïden komen uit de voeding, medicijnen, drugs en kunnen ook aangemaakt worden door micro-organismen (schimmels en bacteriën). Endorfines zijn signaalstoffen of neurotransmitters die binden op de receptoren (ontvangers) van zenuw- en hersencellen en op die manier de cellen activeren. Deze activatie geeft een prettig gevoel, soms zelfs een roes of een high. Endorfines zijn onze natuurlijke pijnstillers. Opium en morfine binden op dezelfde receptoren. Ze worden daarom niet alleen als pijnstillers gebruikt, maar ook als drugs, om een beter gevoel te krijgen. Exorfines uit de voeding binden eveneens op de endorfinereceptoren. Ze hebben daarom een gelijkaardig effect als morfine, zij het in mindere mate. Exorfinerijke voeding geeft u een voortdurend goed gevoel. Dat verklaart waarom er zo veel van gegeten wordt, en waarom het voor de meeste mensen zo moeilijk is om deze voeding te laten. ENDORFINERESISTENTIE Te veel exorfines prikkelt de endorfinereceptoren overmatig waardoor ze zichzelf verdedigen door het aantal ongevoeliger te maken en te verminderen. Dit noemt men endorfineresistentie. Dat betekent dat u steeds meer endorfines of exorfines nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Eén manier om daar aan te komen is via tarwe en melk. Behalve dat u verslaafd wordt aan graan- en melkproducten, gaat u er ook steeds meer van eten. Bovendien verlagen exorfines op de duur de eigen aanmaak van endorfines, zodat het lichaam afhankelijk wordt van externe aanvoer (voeding of drugs). INVLOED OP NEUROTRANSMITTERS EN HORMONEN Maar er is meer. Het endorfinesysteem regelt de aanmaak en de werking van een heel aantal stoffen in het lichaam, waaronder dopamine, serotonine, insuline en cortisol. Wanneer dit systeem niet goed meer werkt zal ook de aanmaak van deze stoffen verstoord worden. Dit verklaart het verband tussen gluten/koemelk en diabetes (insuline), depressie (serotonine), ADHD (dopamine), ziekte van Parkinson(dopamine) en Alzheimer (dopamine). AFKICKEN VAN DRUGS UIT VOEDING Exorfines uit onder andere de voeding schrappen geeft ontwenningsverschijnselen die te vergelijken zijn met het afkicken van drugs, roken, alcohol of suiker. De klachten die door exorfinen veroorzaakt werden, kunnen in de eerste weken nog verergeren. Men voelt zich de eerste weken onrustig, prikkelbaar, moe, misselijk, ongelukkig of depressief. Heel veel mensen stoppen dan met hun exorfinen en voelen zich dan meteen een stuk beter. Patiënten moeten weten dat het om ontwenningsverschijnselen gaat die als men doorzet vanzelf verdwijnen. Effecten van exorfines

  • disrupt the function of the adrenal glands (HPA axis) and thyroid gland (HPT axis)
  • work addictively, lead to eating addiction and eating disorders (give an instant boost (intoxication, euphoria) due to the rapid stimulation of dopamine, followed by an equally rapid decline (slump, depression) and in the long run less pleasure experience (less production of dopamine)
  • cause psychological symptoms
  • slow or inhibit the breakdown of toxic substances, drugs, heavy metals, additives, pesticides, etc. (P450 system of the liver)
  • disrupt the action of dopamine, serotonin, insulin and cortisol
  • modifies brain activity (demonstrated with EEG)
  • Are toxic to brain and nerve cells
  • have the same effect as morphine (in the same dosage, the caseomorphins from milk work ten times more powerfully than morphine in the brain)
  • these make the body less sensitive to its own endorphins
  • these increase the production of histamine (allergy, hay fever, asthma, compulsive behavior)
  • inhibit the action of BDNF (brain derived neurotrophic factor), a substance important for the survival of nerve cells and the production of new brain cells
  • exorphins during pregnancy reduce dopamine production and endorphin sensitivity in the baby


Exorphins have been linked to a whole variety of disease states

- eczema - respiratory problems, apnea, asthma - depression - anxiety disorders - schizophrenia - autism - parkinson's - chronic fatigue - crib death - ad(h)d

DPP-IV enzyme Exorphins are broken down and neutralized by the enzyme Dipeptidylpeptidase-IV(DPP-IV or DPP-4) in the small intestine, bloodstream and brain. The DPP-IV enzyme also helps keep the gut intact and protects against a leaky gut. In people with malfunctioning DPP-IV enzyme, exorphins are not broken down properly and the endorphin system can be overloaded.

The DPP-IV enzyme is inhibited by, among other things:

- mercury (vaccines, amalgam, fish) - HPV vaccine (against cervical cancer) - flavor enhancers (E621, monosodium glutamate) - fluorine and fluorides - phosphoric acid (soft drinks) - EDTA (heavy metal chelator) - insulin (hyperinsulinemia, insulin resistance) - many exorphins in the diet - cholesterol inhibitors (statins, ezetimibel) - antibiotics - berberine - forskolin - tannins (from grape seeds, grape seed oil, grape seed extract) - excessive zinc supplementation organophosphates (pesticides, insecticides, herbicides) - stress (dynorphin) - diabetes medications: metformin (Glucophage, Metformax), DPP-4 inhibitors (sitagliptin, vildagliptin) - corticosteroids (cortisol)

The DPP-IV enzyme is activated by:

- olive oil - vitamin A - galactose, mannose, glucosamine (are components of the enzyme); supplementation with glucosamine repairs the intestinal wall and increases the production of IgA lantibody in the intestinal mucosa) - probiotics (Lactobacilius rhamnosus) - the DPP-IV enzyme can also be taken as a supplement

FACTORS THAT INCREASE SENSITIVITY TO EXORPHINS

  • lack of nutrients, essential fatty acids (omega-3) and fiber
  • impaired intestinal flora
  • antibiotics (destroys intestinal flora)
  • exposure to exorphins during pregnancy and lactation increases sensitivity in the baby
  • leaky gut
  • lack of DPP-IV and factors that inhibit the enzyme
  • poor detoxification of toxins, drugs, heavy metals


 MILK AND CRIME DEATH Several studies point to casein from cow's milk as a major factor in crib death. Caseomorphins can block the breathing center in the brainstem in a baby's not yet sufficiently developed nervous system. In babies with breathing problems, such as apnea (temporary cessation of breathing), one finds higher concentrations of caseomorphins and low concentrations of the DPP-IV enzyme, which breaks down exorphins. Since soy also contains exorphins, it is possible that soy may also make infants deficient in DPP-IV more susceptible to respiratory problems, apnea and crib death, This is not confirmed anywhere in the medical literature, but it isto be a reason to be cautious with lots of soy in infants.

Symptoms that may indicate an exorphin burden in infants and children

- bronchitis (chronic) - smelly bowel movements - breathing problems, apnea - ear infections - intestinal cramps - persistent crying - reflux

CAN I NEVER DRINK GRAINS AND MILK NOW? Eliminating grains (especially wheat) and cow's milk from your diet is one of the healthiest nutritional measures you can take, although there is still a lot of disbelief about it and it is advice that gets a lot of backlash from officialdom. However, for those who are reluctant to completely give up their "cheese sandwich," there is some good news. You can increase the activity of the DPP-IV enzyme by limiting the inhibiting factors and increasing the activating factors (see boxes). Furthermore, there are several agents in development that have a high release of DPP-IV And in addition, it is important that you take care of a healthy intestinal flora and an intact intestinal wall.

  1. Reichelt KL, Tveiten D, Knivsberg AM, et al. Peptides' role in autism with emphasis on exorphins. Microbial

Ecology in Health & Disease, August 2012.

  1. Takahashi M, Fukunaga H, Kaneto H, et al. Behavioral and pharmacological studies on gluten exorphin A5, a newly isolated bioactive food protein fragment, in mice. Jpn J Pharmacol. 2000 Nov;84(3):259-65.
  2. Dohan FC. Genetic hypothesis of idiopathic schizophrenia: its exorphin connection. Schizophr Bull. 1988;14(4):489-94.
  3. Sun Z, Zhang Z, Wang X et al. Relation of beta-casomorphin to apnea in sudden infant death syndrome. Peptides. 2003 Jun;24(6):937-43.
  4. Wasilewska J, Sienkiewicz-Szłapka E, Kuźbida E, et al. The exogenous opioid peptides and DPPIV serum activity in infants with apnea expressed as apparent life threatening events (ALTE). Neuropeptides. 2011 Jun;45(3):189-95.
  5. Zioudrou C, Streaty RA, Klee WA. Opioid peptides derived from food proteins. The exorphins. J Biol Chem. 1979 Apr 10;254(7):2446-9.
  6. exendo.be
  7. exorphin.co.uk/ www.exorfines.nl

Reply