Restitutie of natura, wat is het verschil?

Wil je een zorgverzekering afsluiten, dan heb je de keuze uit een naturapolis en een restitutiepolis. De belangrijkste verschillen tussen deze twee zijn hoe vrij je bent om zélf je eigen zorgverleners te kiezen, het declareren van zorgkosten en de hoogte van de zorgpremie.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kies je altijd zelf naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat. Dit heeft geen invloed op de vergoeding die je krijgt. Je betaalt bij een restitutiepolis de rekening van je zorgverlener soms wel eerst zelf. Vervolgens krijgt je achteraf het geld terug van je zorgverzekeraar.

Naturapolis

Bij een naturapolis maakt de verzekeraar afspraken met een aantal zorgverleners. Alleen bij deze gecontracteerde zorgverleners krijg je de volledige vergoeding, zoals die geldt voor jouw verzekering. Ga je naar een andere arts of een ander ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekeraar vaak maar 50 tot 80 procent. Door de beperkte vrije zorgkeuze is een naturapolis altijd goedkoper dan een restitutiepolis bij dezelfde verzekeraar.

Combinatie van natura- en restitutiepolis

Naast restitutie- en naturapolissen bieden sommige zorgverzekeraars ook combinatiepolissen aan. Bij deze zorgverzekeringen mag je voor sommige zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie, zelf je zorgverleners kiezen. Maar voor andere zorgsoorten werkt de verzekeraar met gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld voor bepaalde operaties. Klik hier om het eerder artikel te lezen over zorgverzekeringen.

Geef een reactie