Opvliegers, gewichtstoename, onregelmatige menstruatie, verlies libido, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid, haaruitval, slaapstoornissen, moeilijk concentreren, geheugenverlies, duizeligheid, veranderende stembanden, incontinentie, opgeblazen gevoel, allergieën, broze nagels, verandering lichaamsgeur, onregelmatige hartslag, depressie, angst, prikkelbaarheid, paniekstoornis, pijn in de borst, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, brandende tong, elektrische schokken, klachten spijsvertering, klachten tandvlees, spierspanning, droge huid, misselijkheid en nachtelijk zweten. Het (vrouwelijk) lichaam signaleert of er bijvoorbeeld gevaar dreigt, de perfecte zaaddonor voorbij komt, allerlei ritmes, zoals het dag- en nachtritme, een maandelijkse cyclus en neemt het zelfs seizoenen waar. Het zenuwstelsel meet voortdurend belangrijke dingen zoals de bloeddruk, temperatuur, het bloedsuikergehalte, ontstekingsniveau, en of er verwondingen of andere schade is ontstaan dat hersteld moet worden. Ons hormoonsysteem reageert op deze informatie en geeft vervolgens opdrachten aan de lichaamscellen die er voor zorgen dat ons lichaam goed blijft functioneren, met zo min mogelijk lichamelijke klachten. Dit is nodig om ons lichaam in stand te houden, ons voort te planten, en te vechten of vluchten als dat nodig is. Maar in de huidige tijd wordt het hormoon systeem behoorlijk op de proef gesteld. De signalen die het zenuwstelsel meet zijn namelijk steeds minder ‘natuurlijk’. We zijn vaak haastig en gestrest, voeding staat steeds verder af van wat natuurlijk is, we worden meer en meer blootgesteld aan chemische stoffen, we bewegen minder en we zitten hele dagen in kunstmatig licht. Helaas is ons hormoonsysteem, dat zich in de evolutie ontwikkeld heeft, niet goed bestand tegen de snelle en grote veranderingen van de laatste decennia met als resultaat allerlei lichamelijke klachten, zoals een verstoorde cyclus, onvruchtbaarheid, overgangsklachten, schildklierproblemen, depressies, darmproblematiek en burn-outs. De volgende problemen kunnen ontstaan:

  1. Het lichaam kan te veel of te weinig hormonen aanmaken doordat de hormoonklier niet optimaal functioneert of doordat de aansturing vanuit het zenuwstelsel niet goed verloopt.
  2. Hormonen kunnen onderling uit balans zijn. Voor een optimale gezondheid is het van belang dat hormonen in een bepaalde onderlinge verhouding in het lichaam aanwezig zijn.
  3. Het kan gebeuren dat de afbraak van hormonen niet goed verloopt. Bij leverproblemen bijvoorbeeld, of bij een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
  4. Receptoren kunnen ongevoelig worden en slecht functioneren.
  5. Er kunnen teveel transporteiwitten in het bloed circuleren door een vergrote aanmaak en verminderde afbraak. Hierdoor zijn er te weinig hormonen in de ‘vrije vorm’.
  6. Soms wordt er te weinig hormoon (T4) omgezet in de actieve vorm (T3) of teveel in een niet werkende vorm (RT3).
  7. Er kan teveel hormoon omgezet worden in lichaamscellen. Het bekendste is de omzetting van testosteron (mannelijk hormoon) in oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in het vetweefsel.
  8. Er kunnen niet-lichaamseigen stoffen in het lichaam terecht komen die zich gedragen als hormonen. Voeding bevat van nature stoffen die op hormonen lijken: Fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen zitten bijvoorbeeld in hop(bier) en soja. Ze hebben een zwakkere werking dan ons lichaamseigen oestrogeen, maar hebben wel invloed. Deze fyto-oestrogenen hebben overigens niet altijd een negatief effect op de hormonale balans en vrouwenklachten, maar kunnen in sommige gevallen ook als remedie gebruikt worden.
  9. Chemische stoffen zoals bestrijdingsmiddelen of stoffen uit plastics (PET-flessen bijvoorbeeld) en kunststoffen kunnen een oestrogene werking hebben. Dit worden xeno-oestrogenen genoemd; de werking is vaak nog sterker dan van ons lichaamseigen oestrogeen.
  10. Niet-hormonale medicijnen kunnen invloed hebben op hormonen. Dit kan het hormonale evenwicht verstoren. Zo kunnen bijvoorbeeld cholesterolverlagende medicijnen de aanmaak van geslachtshormonen verminderen.


Een speeksel en urineonderzoek zal meer duidelijkheid geven over de oorzaak van uw klachten.

Geef een reactie