Boulimia nervosa, ook wel gewoon boulimia genoemd, is een eetstoornis die wordt gekenmerkt door eetaanvallen gevolgd door purgeren; en overmatige bezorgdheid over lichaamsvorm en gewicht. Het doel van deze activiteit is om het lichaam van de gegeten calorieën uit de eetbuienfase van het proces te verdrijven. Binge eating verwijst naar het eten van een grote hoeveelheid voedsel in een korte tijd. Zuiveren verwijst naar de pogingen om het geconsumeerde voedsel kwijt te raken. Dit kan worden gedaan door te braken of laxeermiddelen te nemen. Andere pogingen om gewicht te verliezen kunnen het gebruik van diuretica, stimulerende middelen, vasten met water of overmatige lichaamsbeweging omvatten. De meeste mensen met boulimia hebben een normaal gewicht. Het forceren van braken kan resulteren in een verdikte huid op de knokkels, afbraak van de tanden en effecten op de stofwisseling en de calorie-inname die schildklierdisfunctie veroorzaken. Boulimia wordt vaak geassocieerd met andere psychische stoornissen zoals depressie, angst, bipolaire stoornis en problemen met drugs of alcohol. Er is ook een hoger risico op zelfmoord en zelfbeschadiging. Klinische studies tonen een verband aan tussen boulimia en kwetsbaar narcisme, veroorzaakt door ‘ouderlijke invaliditeit’ in de kindertijd, wat leidt tot een latere behoefte aan sociale validatie.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.