Waandenkbeelden zijn een vaststaande overtuiging die niet kan worden gewijzigd in het licht van tegenstrijdig bewijs. Als pathologie verschilt het van een overtuiging die is gebaseerd op valse of onvolledige informatie, confabulatie, dogma’s, illusies of andere misleidende effecten van perceptie, aangezien personen met die overtuigingen in staat zijn hun overtuigingen te veranderen of bij te stellen na het bekijken van het bewijsmateriaal.


Waandenkbeelden blijken voor te komen in de context van vele pathologische toestanden (zowel algemeen lichamelijk als geestelijk) en zijn van bijzonder diagnostisch belang bij psychotische stoornissen, waaronder schizofrenie, parafrenie, manische episodes van bipolaire stoornis en psychotische depressie.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.