Seksverslaving is een toestand die wordt gekenmerkt door dwangmatige deelname aan of betrokkenheid bij seksuele activiteit, met name geslachtsgemeenschap, ondanks negatieve gevolgen.


Voorstanders van een diagnostisch model voor seksuele verslaving beschouwen het als een van de verschillende seksgerelateerde stoornissen binnen de hyperseksuele stoornis. De term seksuele afhankelijkheid wordt ook gebruikt om te verwijzen naar mensen die melden dat ze hun seksuele driften, gedragingen of gedachten niet onder controle kunnen houden. Verwante of synonieme modellen van pathologisch seksueel gedrag omvatten hyperseksualiteit (nymfomanie en satyriasis), erotomanie, Don Juanisme en aan parafilie gerelateerde stoornissen.


Het concept van seksuele verslaving is omstreden. Er is veel discussie onder psychiaters, psychologen, seksuologen en andere specialisten of dwangmatig seksueel gedrag een verslaving is, en daarom de classificatie en mogelijke diagnose. Dieronderzoek heeft aangetoond dat dwangmatig seksueel gedrag voortkomt uit dezelfde transcriptionele en epigenetische mechanismen die drugsverslaving bij proefdieren bemiddelen; vanaf 2018 is seksuele verslaving echter geen klinische diagnose in de medische classificaties van ziekten en medische aandoeningen van de DSM of de ICD. Sommigen beweren dat het toepassen van dergelijke concepten op normaal gedrag zoals seks problematisch kan zijn, en suggereren dat het toepassen van medische modellen zoals verslaving aan menselijke seksualiteit kan dienen om normaal gedrag te pathologiseren en schade aan te richten.


De ICD-11 creëerde een nieuwe toestandsclassificatie, dwangmatig seksueel gedrag, om “een aanhoudend patroon van het niet beheersen van intense, repetitieve seksuele impulsen of driften die resulteren in repetitief seksueel gedrag” te dekken.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.