Prostaatkanker is kanker van de prostaat. De prostaat is een klier in het mannelijke voortplantingssysteem die de urethra net onder de blaas omringt. De meeste prostaatkankers groeien langzaam. Kankercellen kunnen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, met name de botten en lymfeklieren. Het kan aanvankelijk geen symptomen veroorzaken. In latere stadia omvatten de symptomen pijn of moeite met urineren, bloed in de urine of pijn in het bekken of de rug. Goedaardige prostaathyperplasie kan vergelijkbare symptomen veroorzaken. Andere late symptomen zijn vermoeidheid als gevolg van lage niveaus van rode bloedcellen.


Factoren die het risico op prostaatkanker verhogen, zijn onder meer een hogere leeftijd, familiegeschiedenis en ras. Ongeveer 99% van de gevallen treedt op na de leeftijd van 50 jaar. Een eerstegraads familielid met de ziekte verhoogt het risico twee- tot drievoudig. Andere factoren zijn onder meer een dieet met veel bewerkt vlees en rood vlees, terwijl het risico van een hoge inname van melkproducten niet doorslaggevend is. Er is een verband gevonden met gonorroe, hoewel er geen reden voor deze relatie is gevonden. Een verhoogd risico is geassocieerd met de BRCA-mutaties. De diagnose is door biopsie. Medische beeldvorming kan worden gedaan om te beoordelen of metastase aanwezig is.


Prostaatkankerscreening, inclusief prostaatspecifiek antigeen (PSA) testen, verhoogt de detectie van kanker, maar of het de resultaten verbetert, is controversieel. Geïnformeerde besluitvorming wordt aanbevolen voor 55- tot 69-jarigen. Testen, indien uitgevoerd, is meer geschikt voor mensen met een langere levensverwachting. Hoewel 5α-reductaseremmers het risico op laaggradige kanker lijken te verminderen, hebben ze geen invloed op het hooggradige kankerrisico en worden ze niet aanbevolen voor preventie. Vitamine- of mineralensuppletie lijkt het risico niet te beïnvloeden.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.