Bijna een kwart van de volwassenen hecht evenveel waarde aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere geneeswijzen. Ongeveer 80 procent vindt dat alternatieve genezers een diploma moeten hebben en dat onderzoek naar alternatieve behandelingen belangrijk is. Dit blijkt uit het Onderzoek Belevingen 2018 van het CBS. Meer vrouwen dan mannen zeggen alternatieve geneeswijzen even waardevol te vinden als reguliere geneeswijzen (27 en 20 procent). Vrouwen bezoeken ook vaker een alternatieve genezer. Hoogopgeleiden raadplegen vaker een alternatieve behandelaar dan laagopgeleiden, maar zeggen tegelijkertijd vaker dan laagopgeleiden dat ze meer waarde hechten aan de reguliere geneeskunde. Bijna twee derde van de volwassenen geeft de voorkeur aan reguliere geneeswijzen. Volgens een andere CBS-bron, de Gezondheidsenquête, gaf 6 procent van de volwassenen in 2018 aan behandeld te zijn door een alternatief genezer.
Waarom worden de aanvullende verzekeringen steeds beperkter?
Steeds minder mensen sluiten een aanvullende verzekering af. En de mensen die dit wel doen, maken er vaak maximaal gebruik van. Zorgverzekeraars zijn er daardoor steeds meer geld aan kwijt. Om daar iets aan te doen, verhogen ze de premie of beperken ze de vergoeding. Ook in 2020 zien we kleine veranderingen, vergoedingen zijn in het algemeen 5 euro minder, daarnaast zijn er zorgverzekeraars die juist meer gaan vergoeden gezien het belang in preventie en bij chronische zieken. Goedkopere verzekeraars boden al jaren geen dekking aan, maar dat vertaalde zich uiteraard terug in een lage premie waardoor men uiteindelijk met 2-4 bezoeken per jaar aan een integrale/ alternatieve behandelaar voordeliger uit is.
Meest gewaardeerde geneeswijze, 2018
Diploma en onderzoek belangrijk
Bezoekers tevreden over alternatieve genezers
Degenen die alternatieve genezers bezoeken zijn over het algemeen goed over hen te spreken. Gemiddeld geven zij hun genezer een 7,9 als waarderingscijfer. 6 procent geeft een onvoldoende, vooral omdat zij te weinig resultaat zagen van de behandeling of de kosten te hoog vonden. Mensen bezochten vooral de osteopaat, de chiropractor en de acupuncturist.
Meerderheid voor alternatieve geneeswijzen in basispakket
Alternatieve geneeskunde kan momenteel worden vergoed als hiervoor een aanvullende verzekering is afgesloten. 38 procent vindt dat een of enkele alternatieve geneeswijzen moeten worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit geldt het vaakst voor de acupuncturist, de chiropractor en de homeopaat. Ruim een vijfde vindt dat alle alternatieve geneeswijzen moeten worden opgenomen. Eventuele gevolgen voor de zorgpremie of de rest van het basispakket zijn bij deze vraag niet aan de orde gesteld.
Bronnen
- Statline – Gezondheid en zorggebruik
- Statistische Trends – Alternatieve geneeswijzen
Relevante links
- Onderzoeksbeschrijving – Onderzoek Belevingen