Oniomanie (compulsief winkelen, of wat meer algemeen wordt aangeduid als koopverslaving) is misschien wel de meest sociaal aanvaardbare verslaving. Denk er eens over na: we worden omringd door advertenties die ons vertellen dat kopen ons gelukkig zal maken.


We worden aangemoedigd door politici om geld uit te geven als een manier om de economie aan te zwengelen. En voor sommigen van ons is er een aantrekkingskracht om te willen wat iedereen lijkt te hebben. Consumentisme, door onze eigen bedoelingen of niet (of een combinatie), is een maatstaf voor sociale waarde geworden.


Koopverslaving is een gedragsverslaving waarbij dwangmatig kopen een manier is om je goed te voelen en negatieve gevoelens, zoals angst en depressie, te vermijden. Net als andere gedragsverslavingen, kan koopverslaving het overnemen als een preoccupatie die leidt tot problemen op andere gebieden van je leven.


Meestal beginnend in de late tienerjaren en vroege volwassenheid, komt winkelverslaving vaak samen met andere stoornissen, waaronder stemmings- en angststoornissen, stoornissen in het gebruik van middelen, eetstoornissen, andere stoornissen in de impulsbeheersing en persoonlijkheidsstoornissen. Sommige mensen ontwikkelen koopverslaving als een manier om te proberen hun zelfrespect te vergroten, hoewel het meestal niet erg effectief is.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.