Sinds kort nu eindelijk ook te koop bij de supermarkt; Jersey A2 Koemelk, een gezond alternatief voor gewone melk. Jersey A2 koemelk komt van een ander ras koe. Een koe dat ook een andere type melk produceert namelijk A2 melk in plaats van zoals de reguliere A1 melk. Koemelk bevat eiwitten, waarvan 82% caseïne. Vroeger bevatte alle koemelk bèta-caseïne A2. De zogenoemde oermelk. Honderden jaren geleden, als rechtstreeks gevolg van de verplaatsing en adaptatie vond er bij de Europese rassen een mutatie plaats waardoor de genetische samenstelling in het bèta-caseïne eiwit veranderde. Deze nieuwe variant van bèta-caseïne is bekend als eiwit A1-bèta-caseïne. A1-caseine bevat een bepaald aminozuur genaamd histidine. Histidine is een voorloper van histamine, een stof die normaal gesproken in voeding (en in je darmen) voorkomt en die de meeste mensen gewoon kunnen afbreken. Sommige mensen kunnen dat echter niet voldoende, waardoor klachten kunnen ontstaan. A1-melk geeft dus meer kans op dit soort histamine-gerelateerde klachten (wat mogelijk de verklaring is dat sommige mensen de melk ‘slijmvormend’ noemen: als reactie op de histamine kan het zijn dat je meer/ dikkere slijmvorming krijgt in je luchtwegen en darmen, hoewel ik de term ‘slijmvormend’ nog steeds tergend onnauwkeurig vind). Daarbij wordt, door de histidine-component, de beta-caseine op een andere manier verteerd. Hierbij ontstaat een stof genaamd BCM-7, die lijkt op een opioïde stof. Dat is precies wat je denkt dat het is: je wordt er (onnatuurlijk) rustig en misschien zelfs een beetje duf van. Zeg maar drugs. De aanwezigheid van BCM-7 kan gemeten worden in bloed en urine en is verhoogd bij mensen met bijvoorbeeld autisme en schizofrenie die melkproducten van A1-koeien consumeren. De één is hier overigens gevoeliger voor dan de ander; het maakt bijvoorbeeld verschil of de tight junctions tussen je darmwandcellen intact zijn, of dat ze makkelijk stoffen zoals BCM-7 doorlaten. A2-caseine bevat geen histidine maar proline. Daardoor ontstaan er geen (of veel minder) histamine en BCM-7. Bij bevolkingsgroepen die vooral A2-melk drinken, komen onder andere minder hart- en vaatziekten voor en mensen met autisme en schizofrenie die A2-melk drinken in plaats van A1- melk, lijken minder ernstige symptomen te hebben. bron 1

Wat is A2 melk?

Melk van een koe bevat vele soorten eiwitten waaronder o.a. wei en Bèta‑caseïne. Van het caseïne-eiwit zijn weer drie soorten: alfa, kappa en bèta. Bèta‑caseïne kent twee varianten: A1 en A2. Als koe heb je de één, de ander, of allebei. De A1 en/of A2 eiwitten zitten in de genen van de koe: de melk bevat dus ook de respectievelijk A1 en/of A2 caseïne. Bij koeien met A1 eiwitten komt er BCM-7 vrij in de melk, en daar gaat het om. BCM-7 is een oxidant, waarvan vermoed wordt dat het een negatieve invloed heeft op onder andere de spijsvertering. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van BCM-7 op onder andere hart- en vaatziektes en diabetes. Ook wordt je er (onnatuurlijk) rustig en misschien zelfs een beetje duf van (kleine kinderen krijgen van oudsher bijvoorbeeld melk om beter te slapen). De aanwezigheid van BCM-7 kan gemeten worden in bloed en urine en is verhoogd bij mensen met bijvoorbeeld AD(H)D, autisme en schizofrenie die melkproducten van A1-koeien consumeren. De één is hier overigens gevoeliger voor dan de ander; het maakt bijvoorbeeld verschil of de tight junctions tussen je darmwandcellen intact zijn, of dat ze makkelijk stoffen zoals BCM-7 doorlaten. Daarnaast is het belangrijk of je specifieke enzymen genoeg hebt om BCM-7 af te breken. A2-caseine bevat geen histidine maar proline. Daardoor ontstaan er geen (of veel minder) histamine en BCM-7. Bij bevolkingsgroepen die vooral A2-melk drinken, komen onder andere minder hart- en vaatziekten voor en mensen met autisme en schizofrenie die A2-melk drinken in plaats van A1-melk, lijken minder ernstige symptomen te hebben. bron 1 De nieuwe Jersey A2 koemelk is inmiddels te koop bij diverse supermarkten en natuurwinkels.

Het voordeel van de ‘nieuwe’ Jersey A2 Koemelk?

Het voordeel van de A2 koemelk is zowel het hogere percentage vet per 100ml en het hogere percentage eiwit per 100ml waardoor het ideaal is om cappuccino mee op te schuimen. Per 100ml bevat Jersey volle Biologische koemelk 6.0 gram vetten en 4.2 gram eiwitten. Per 100ml bevat reguliere Biologische volle koemelk 3,5 gram vetten en 3,5 gram eiwitten.

Heeft de nieuwe A2 Jersey koemelk ook voordelen voor de boer zelf?

Een Jersey koe is efficiënt – ze geeft minder melk dan een Holstein Friesian, maar die melk heeft hogere vet- en eiwitgehaltes. Een Jersey eet 30% minder, en onze stamboekkoeien hebben een klein uitvalpercentage aldus de mannen van Holland Jersey.

Geef een reactie