Wil je gezond blijven? Ontbijt liever met een boterham
Voordelen van brood:
- Brood bevat voedingsvezels (tenminste echt volkorenbrood)
- Brood bevat jodium
- Brood is alom verkrijgbaar
- Brood is een snelle maaltijd
Nadelen van brood:
- Brood zorgt voor een hele snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (ja ook donker brood doet dit). Een heel witbrood uit de supermarkt: bevat 62,5 suikerklontjes. Dit zorgt voor pieken in de insulineproductie. Door de bloedsuikerspiegelstijgingen heb je heel snel opnieuw weer trek en blijf je eten. Elke week, ja je leest dat goed, komen er ruim 1000 diabetes II patiënten bij.
- Brood van tarwe, spelt, rogge, kamut of gerst bevat gluten. Het kan zijn dat je allergisch of intolerant bent of dat je de exorfinen van gluten enzymatisch niet af kunt afbreken (exorfinen problematiek). Niet afgebroken exorfinen kunnen ontstekingen veroorzaken in de darm en de darmwand (lekkende darm of in het Engels leaky gut). Dit kan allerlei klachten opleveren zoals bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, problemen met de stoelgang, auto-immuunziekten, psychische klachten en vermoeidheid of eczeem. Het wordt zelfs steeds vaker in verband gebracht met bepaalde ernstige hersenziektes, ADHD, schizofrenie en autisme.
- Granen bevatten fytinezuur, dit remt de opname van verschillende belangrijke mineralen.
- Het gist in brood kan zorgen voor een overgroei van de schimmel Candida in de darm. Dit kan ook diverse klachten opleveren zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, problemen met de stoelgang, jeuk, spruw, schimmelinfecties en vermoeidheid.
- Fabrieksbroden bevatten daarnaast nog een aantal andere ingrediënten waar je niet zo blij van wordt, zoals suiker, glucose-fructosestroop, transvetten en broodverbeteraar (vaak afkomstig van haar van Chinezen)
Is brood onmisbaar?
Brood bevat in elk geval geen voedingsstoffen die je niet uit een ander product kunt halen, het is dus sowieso niet onmisbaar. Voedingsvezels kun je prima uit groenten en fruit halen. En dat jodium een ernstig probleem kan zijn, daar heeft professor Peeters gelijk in. Van nature komt jodium voor in zee voedsel zoals zeewier, schelpdieren en bepaalde vissoorten – maar niet veel. Vroeger (niet vroeger toen je klein was maar vroeger toen je nu in zo’n ruwe nachtjapon rondliep met een knots in je handen) kregen we het binnen door veel vis te eten en/of door jodiumrijke groenten van de aarde. Tegenwoordig eten we het nauwelijks nog. Wanneer is de laatste keer geweest dat je een bordje zeewier at? Daarom zijn we het gaan toevoegen. Aan zout. Want dat krijgen we lekker veel binnen. Gejodeerd zout (jozo) vind je in potjes in de supermarkt en in brood. Maar dan adviseert je arts weer niet teveel zout eten want dat is slecht voor onder andere je bloeddruk. Je hebt ongeveer 150 mcg (microgram) jodium per dag nodig. Ben je zwanger, dan is dat 175mcg en geef je borstvoeding, dan zelfs 200mcg. Als je gewoon brood eet, krijg je per snee ongeveer 24mcg binnen (16% ADH). Ook niet heel veel dus; de rest haal je met sporen uit groenten, vleeswaren en producten waar gejodeerd zout aan toegevoegd is. Zelfs met een normaal Nederlands dieet kom je dus al lastig aan je jodium. Zeker als je nauwelijks zeewier eet. Jodium heb je wel nodig. Voor een goede schildklierwerking, en daarmee ook voor een goede temperatuurregulatie, een optimaal denkvermogen, een gezond zenuwstelsel en een goed lichaamsgewicht. Met te weinig jodium gaat de schildklier trager werken. Er wordt nog heftig gediscussieerd over de vraag of een teveel aan jodium de schildklier ook stimuleert om te hard te werken. Een interessante vraag, maar in de praktijk krijgt toch niemand ‘per ongeluk’ teveel jodium binnen, dus waar gaat het over. Een tekort ligt veel eerder op de loer en er zijn veel mensen met (trage schildklier door) een verborgen jodiumtekort. Supplement? Dus wat dan? Echte voeding, maar in dit geval is een supplement zeker wel zo makkelijk, 2 druppeltjes per dag. En anders…………….. smakelijk met die kelp.