Fibromyalgie (FM) is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid. Deze klachten kunnen gepaard gaan met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. De klachten wisselen vaak. Dit betekent dat  de ene dag meer klachten ervaren kunnen worden dan de andere dag.

Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Fibromyalgie (FM), ook wel weke delen reuma genoemd, betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.

Voor dit syndroom is  nog geen eenduidige oorzaak is gevonden.

Gelet op het meestal gezonde uiterlijk van een fibromyalgie patiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt dit vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats onbegrip in de eigen omgeving.

Er bestaat geen medicatie om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderd worden met pijnstillers en door beweging en rust af te wisselen.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.