Chinees medisch team rapporteert succesvolle behandeling van coronaviruspatiënten met hoge dosis vitamine C

Steeds vaker, eerst uit de hoek van zakenmensen en BN’ers maar inmiddels uit alle lagen van de bevolking krijgt BeterKiniek de vraag of preventieve intraveneuze Vitamine C interessant kan zijn voor de behandeling van Coronavirus. Een eerlijk antwoord hierop is dat er nog geen lange termijn onderzoeken gedaan zijn met intraveneuze vitamine C in relatie tot het Coronavirus en daarom de behandeling experimenteel is. Onderzoeken en ervaringen in het verleden geven aan dat vitamine C wel degelijk interessant kan zijn bij de behandeling van virussen. 

Coronavirus 

Er bestaat niet zoiets als één coronavirus. Het coronavirus (SARS-CoV-2) is niet één virus maar een groep van virussen, waar ook SARS en MERS onder vallen. In de media hoort u de naam COVID-19 maar dat is eigenlijk niet juist want dat is de infectieziekte die het veroorzaakt. In totaal bestaan er zeven coronavirussen die ziekten bij mensen kunnen veroorzaken. In Nederland gaan er nu een agressieve en een milde variant rond. De milde variant die voorkomt bij 30% van de geïnfecteerde lijkt op een korte verkoudheid. De agressieve variant die voorkomt bij 70% van de geïnfecteerde levert veel meer gezondheidsproblemen op en is vooral dodelijk voor ouderen en zieken. Tegen de normale griep, virustype Influenza hebben veel mensen weerstand opgebouwd. Dit in tegenstelling tot het Coronavirus. De incubatietijd varieert van 2 – 14 dagen met een gemiddelde van 4 dagen. Het virus blijkt een voorkeur te hebben voor mannen. In de laatste nieuwsbrief hebben we al wat adviezen gegeven over ondersteunende supplementen. Nu gaan we het hebben over:


 VITAMINE C infusen
Goedgekeurde gezondheidsclaim: 
  • Vitamine C draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem
  • Vitamine C draagt bij tot de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning

We weten dat vitamine C de duur van verkoudheid kan verkorten. U moet het dan wel nemen voordat u ziek wordt. Het werkt beter bij sporters en ouderen (de groep met de meeste risico’s). Preventief raden onderzoekers 100 – 200 mg vitamine C aan om het bloedplasma te verzadigen, maar bij acute infecties moeten we eerder denken aan grammen. In China zet men intraveneus (direct in de aderen) vitamine C in en niet oraal (via de mond). Er loopt op dit moment een gerandomiseerd onderzoek naar de effectiviteit van vitamine C tegen het coronavirus. De orale opname van vitamine C in het bloed is veel lager dan die via een infuus. Een tweede reden voor een infuus is dat het ook darmkanaal niet belast.
Wat doet Vitamine C nog meer:
  • Geïnfecteerde cellen produceren meer interferonen wanneer er voldoende vitamine C tot hun beschikking is. Interferonen (IFN) zijn eiwitten die in de cellen van het immuunsysteem worden afgescheiden na contact met virussen, bacteriën of schimmels. Diverse soorten IFN in het lichaam zijn belangrijk bij het verwijderen van acute en chronische infecties. IFN is bijvoorbeeld werkzaam bij reuma en hepatitis.
  • Vitamine C is tevens een neuramidase remmer (inhibitor), welke de voortplanting van virussen remt.
  • Neuramidase is (een oppervlakte-eiwit dat gevonden wordt op het oppervlakte van het influenzavirus.) inhibitor, welke de voortplanting van virussen remt.
  • Vitamine C heeft bacteriostatische eigenschappen: hierdoor wordt de groei gelimiteerd van bacteriën door bijvoorbeeld de DNA-replicatie van deze bacteriën te remmen. Vitamine C kan bacteriën ook doden, afhankelijk van wat nodig is.
  • De aanmaak van niet-lysozyme antibacteriële factor (NLAF) wordt gestimuleerd door Vitamine C.
  • Fagocyten hebben vitamine C nodig om indringers te doden.
  • Verder maakt vitamine C vele bacteriologische toxinen onschadelijk, bevordert het de werking van antibiotica en is het een natuurlijk antihistaminicum.
  • Vitamine C kan bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten.
De geneeskracht van Vitamine C door wetenschap bevestigd
Dr. Andrew W. Saul, een internationale expert op het gebied van vitaminetherapie, zegt: “Het coronavirus kan snel worden vertraagd of volledig worden gestopt door het onmiddellijke gebruik van hoge doses vitamine C. Vitamine C inname in verdeelde doses gedurende de dag, is een klinisch bewezen antiviraal middel die nergens mee te vergelijken is.” Saul voegt eraan toe: ‘Dr. Robert F. Cathcart, die uitgebreide ervaring heeft met de behandeling van virale ziekten, zegt: ‘Ik heb nog geen griep gezien die niet werd genezen of aanzienlijk verbeterd door enorme doses vitaminen.’ Professor Victor Marcial-Vega van de Caribe School of Medicine antwoordt: “Gezien het relatief hoge succespercentage van intraveneuze vitamine C bij virale ziekten en mijn observatie van klinische verbetering binnen 2 tot 3 uur na behandeling, geloof ik er sterk in dat dit mijn eerste aanbeveling zou zijn in het beheersen van het coronavirus.” Hij voegt eraan toe: “Ik heb ook 24 jaar lang intraveneuze vitamine C gebruikt om patiënten met griep, knokkelkoorts en chikungunya te behandelen.” Dr. Jeffery Allyn Ruterbusch, universitair hoofddocent aan de Central Michigan University, zegt: “Ik geloof dat we het allemaal eens zijn over de sterk verhoogde voordelen van vitamine C wanneer mensen zich in een stressvolle situatie bevinden.” Dr. Damien Downing, voormalig redacteur van het Journal of Nutritional and Environmental Medicine, schrijft: “Mexicaanse griep, vogelgriep en SARS, allemaal ontstaan in het selenium-arme China. Toen patiënten selenium kregen, daalde het aantal virale mutaties en verbeterde het de immuniteit.” Professor Claus Jungeblut, M.D van de Columbia University publiceerde een reeks artikelen waaruit bleek dat vitamine C zelfs effectief is tegen polio! Gelukkig is er ook goed nieuws: China meldt dat het de goede kant op gaat en dat de piek van de epidemie achter de rug is. Hopelijk geldt dit spoedig ook voor ons land!

Bronnen:  Pubmed RIVM NDTV.com

Geef een reactie