Werkverslaving, vaak workaholisme genoemd, is een echte psychische aandoening. Net als elke andere verslaving, is werkverslaving het onvermogen om het gedrag te stoppen. Het komt vaak voort uit een dwangmatige behoefte om status en succes te bereiken, of om te ontsnappen aan emotionele stress. Werkverslaving wordt vaak gedreven door succes op het werk. En het komt vaak voor bij mensen die worden beschreven als perfectionisten.


Net als iemand met een drugsverslaving, bereikt een persoon met een werkverslaving een “high” van werken. Dit leidt ertoe dat ze het gedrag blijven herhalen dat hen zo high maakt. Mensen met een werkverslaving zijn mogelijk niet in staat om het gedrag te stoppen, ondanks de negatieve manieren waarop het hun persoonlijke leven of fysieke of mentale gezondheid kan beïnvloeden.

In een cultuur waarin hard werken wordt geprezen en vaak overwerk wordt verwacht, kan het moeilijk zijn om werkverslaving te herkennen. Mensen met een werkverslaving zullen hun gedrag vaak rechtvaardigen door uit te leggen waarom het een goede zaak is en hen kan helpen om succes te behalen. Ze lijken misschien gewoon toegewijd aan hun werk of het succes van hun projecten. Ambitie en verslaving zijn echter heel anders.


Een persoon met een werkverslaving kan dwangmatig werk verrichten om andere aspecten van zijn leven te vermijden, zoals verontrustende emotionele problemen of persoonlijke crises. En net als bij andere verslavingen, kan de persoon het gedrag vertonen zonder zich bewust te zijn van de negatieve effecten die de verslaving veroorzaakt.


Symptomen van een werkverslaving zijn onder meer:


  • lange uren op kantoor maken, zelfs als dat niet nodig is
  • slaap verliezen om deel te nemen aan werkprojecten of taken af te maken
  • geobsedeerd zijn door werkgerelateerd succes
  • intense faalangst hebben op het werk
  • paranoïde zijn over werkgerelateerde prestaties
  • desintegrerende persoonlijke relaties vanwege werk
  • een defensieve houding hebben ten opzichte van anderen over hun werk
  • werk gebruiken als een manier om relaties te vermijden
  • werken aan het omgaan met schuldgevoelens of depressies
  • werken om te voorkomen dat u te maken krijgt met crises zoals overlijden, echtscheiding of financiële problemen


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.