Pervasief weigeringsyndroom (PRS), ook bekend als pervasief arousalontwenningssyndroom (PAWS) is een zeldzame veronderstelde psychische stoornis bij kinderen. PRS is niet opgenomen in de standaard psychiatrische classificatiesystemen; dat wil zeggen, PRS is geen erkende psychische stoornis in de huidige (ICD-10) en toekomstige (ICD-11) International Classification of Diseases van de Wereldgezondheidsorganisatie en de huidige Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Volgens sommige auteurs hebben PRS-symptomen gemeenschappelijke kenmerken met andere psychiatrische stoornissen, maar (volgens deze auteurs) kunnen de huidige psychiatrische classificatieschema’s, zoals de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, niet de volledige omvang van de symptomen die bij PRS worden waargenomen verklaren. Vermeende symptomen zijn onder meer een gedeeltelijke of volledige weigering om te eten, te bewegen, te praten of voor zichzelf te zorgen; actief en boos verzet tegen hulp- en ondersteuningsacties; sociale terugtrekking; en schoolweigering.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.