Verlatingsangst is een soort angst die sommige mensen ervaren wanneer ze worden geconfronteerd met het idee iemand te verliezen waar ze om geven. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met de dood of het einde van relaties. Verlies is een natuurlijk onderdeel van het leven. Mensen met verlatingsproblemen leven echter in angst voor deze verliezen. Ze kunnen ook gedrag vertonen dat mensen ertoe aanzet om te vertrekken, zodat ze nooit verrast worden door het verlies. Verlatingsangst is op zich geen erkende aandoening of psychische stoornis. In plaats daarvan wordt het als een soort angst beschouwd en als zodanig behandeld. Het aanvankelijke gedrag van verlatingsangst is vaak niet doelgericht. Na verloop van tijd kan de reactie die dit gedrag krijgt – plus de aandacht die daarmee gepaard gaat – zichzelf versterken. Dat kan ertoe leiden dat iemand het gedrag herhaalt om de reactie opnieuw te krijgen. Dit gedrag kan ongezonde gevolgen hebben. Na verloop van tijd kan het relaties verpesten. Het kan ook de ontwikkeling van gezonde banden voorkomen. De sleutel tot het behandelen van verlatingsproblemen is het vinden van psychologische behandeling of therapie.

Mensen met verlatingsangst vertonen veel van hetzelfde gedrag, hoewel sommige meer prominent zijn dan andere. Deze symptomen zijn onder meer:


  • Door relaties heen gaan. Sommigen kunnen talrijke oppervlakkige relaties aangaan. Ze zijn misschien bang voor intimiteit en vinden een reden om een relatie te beëindigen voordat de andere persoon dat kan.
  • Relaties saboteren. Sommigen kunnen irrationeel handelen om uit relaties te komen. U kunt bijvoorbeeld bewust een partner wegduwen, zodat u zich niet gekwetst voelt als ze weggaan.
  • Vastklampen aan ongezonde relaties. Sommige mensen met verlatingsproblemen kunnen in een relatie blijven ondanks de wens om te vertrekken. De angst om alleen te zijn is sterker.
  • Constante geruststelling nodig hebben. Sommigen zoeken misschien voortdurend naar een vriend of partner en eisen emotionele garanties. Ze kunnen vrienden of partners regelmatig aansporen om algemene uitspraken te doen, zoals “Ik zal er altijd zijn”, en dan zeggen dat ze liegen.

Kinderen met een gezonde emotionele band met hun ouders raken vaak van streek als ze alleen worden achtergelaten, ook al is het maar voor een korte tijd. Een bepaald niveau van deze reactie is natuurlijk. Het kan echter een teken zijn van een onderliggende psychische aandoening als het leidt tot:


  • Verlatingsangst. Als een kind bang wordt dat zijn ouders ergens van tevoren heen gaan, kan het kind verlatingsangst uiten.
  • Paniek. Als een kind in paniek raakt wanneer het zijn ouders niet ziet, kan hun overdreven reactie een teken zijn van een probleem.
  • Een angst om alleen te zijn. Sommige kinderen slapen niet zonder hun ouders of laten ze zelfs de kamer uit.


Een gezonde menselijke ontwikkeling vereist de wetenschap dat aan fysieke en emotionele behoeften wordt voldaan. Tijdens de kindertijd komt deze geruststelling van ouders. Tijdens de volwassenheid kan het voortkomen uit persoonlijke en romantische relaties.


Gebeurtenissen kunnen deze verzekering op elke leeftijd onderbreken. Wanneer dit gebeurt, kan verlatingsangst ontstaan. Deze evenementen kunnen zijn:


  • Dood. De dood is natuurlijk, maar dat maakt het niet minder traumatisch. Het onverwachts verliezen van een geliefde kan een emotionele leegte creëren die door angst kan worden opgevuld.
  • Misbruik maken van. Lichamelijk en seksueel misbruik, samen met andere vormen van misbruik, kunnen aanhoudende geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder een angst om in de steek te worden gelaten.
  • Armoede. Als niet aan de basisbehoeften wordt voldaan, kan dit leiden tot een schaarstemindset. Dit kan leiden tot de angst dat emotionele hulpbronnen, zoals liefde, aandacht en vriendschap, eveneens beperkt zijn.
  • Relatie verlies. Echtscheiding, dood, ontrouw – ze gebeuren allemaal. Voor sommige mensen kan het einde van een relatie te pijnlijk zijn. Het kan leiden tot aanhoudende angsten.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.