Sinusitis, ook bekend als rhinosinusitis, is een ontsteking van de slijmvliezen die de sinussen bekleden, wat leidt tot symptomen die kunnen bestaan uit dik neusslijm, een verstopte neus en gezichtspijn. Andere tekenen en symptomen kunnen zijn koorts, hoofdpijn, een slecht reukvermogen, keelpijn en hoesten. Het wordt gedefinieerd als acute sinusitis als het minder dan 4 weken duurt, en als chronische sinusitis als het langer dan 12 weken aanhoudt.


Sinusitis kan worden veroorzaakt door infectie, allergieën, luchtvervuiling of structurele problemen in de neus. De meeste gevallen worden veroorzaakt door een virale infectie. Terugkerende episodes komen vaker voor bij personen met astma, cystische fibrose en een slechte immuunfunctie. Röntgenfoto’s zijn meestal niet nodig, tenzij complicaties worden vermoed. In chronische gevallen wordt bevestigend testen aanbevolen door ofwel directe visualisatie of computertomografie.


Sommige gevallen kunnen worden voorkomen door handen wassen, het vermijden van roken en immunisatie.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.