Rhinitis, ook bekend als coryza, is irritatie en ontsteking van het slijmvlies in de neus. Veel voorkomende symptomen zijn een verstopte neus, loopneus, niezen en post-neusdruppels.


De ontsteking wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën, irriterende stoffen of allergenen. De meest voorkomende vorm van rhinitis is allergische rhinitis, die meestal wordt veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen en huidschilfers. Allergische rhinitis kan bijkomende symptomen veroorzaken, zoals niezen en jeukende neus, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid, malaise en cognitieve stoornissen. De allergenen kunnen ook de ogen aantasten, waardoor tranende, rode of jeukende ogen en wallen rond de ogen ontstaan. De ontsteking resulteert in de vorming van grote hoeveelheden slijm, die gewoonlijk een loopneus veroorzaken, evenals een verstopte neus en post-neusdruppels. Bij allergische rhinitis wordt de ontsteking veroorzaakt door degranulatie van mestcellen in de neus. Wanneer mestcellen degranuleren, geven ze histamine en andere chemicaliën af, waardoor een ontstekingsproces wordt gestart dat symptomen buiten de neus kan veroorzaken, zoals vermoeidheid en malaise. In het geval van infectieuze rhinitis kan dit af en toe leiden tot longontsteking, hetzij viraal of bacterieel. Niezen komt ook voor bij infectieuze rhinitis om bacteriën en virussen uit de luchtwegen te verdrijven. Rhinitis komt zeer vaak voor.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.