Reuma of reumatische aandoeningen zijn aandoeningen die chronische, vaak intermitterende pijn veroorzaken die de gewrichten of het bindweefsel aantast. Reuma duidt niet op een specifieke aandoening, maar omvat minstens 200 verschillende aandoeningen, waaronder artritis en “niet-articulaire reuma”, ook wel bekend als “regionaal pijnsyndroom” of “weke delen reuma”. Er is een nauwe overlap tussen de term wekedelenaandoening en reuma. Soms wordt de term “reumatische aandoeningen van de weke delen” gebruikt om deze aandoeningen te beschrijven.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.