Reflux is een chronische aandoening waarbij de maaginhoud omhoog komt in de slokdarm, wat leidt tot symptomen of complicaties. Symptomen zijn onder meer de smaak van zuur in de achterkant van de mond, brandend maagzuur, slechte adem, pijn op de borst, oprispingen, ademhalingsproblemen en slijtage van de tanden. Complicaties zijn onder meer oesofagitis, slokdarmvernauwing en Barrett-slokdarm.


Risicofactoren zijn onder meer obesitas, zwangerschap, roken, hiatale hernia en het nemen van bepaalde medicijnen. Medicijnen die de ziekte kunnen veroorzaken of verergeren zijn onder meer benzodiazepinen, calciumantagonisten, tricyclische antidepressiva, NSAID’s en bepaalde astmamedicijnen. Zure reflux is te wijten aan een slechte sluiting van de onderste slokdarmsfincter, die zich op de kruising tussen de maag en de slokdarm bevindt. Diagnose bij degenen die niet verbeteren met eenvoudiger maatregelen, kan gastroscopie, bovenste GI-serie, slokdarm-pH-controle of slokdarmmanometrie omvatten.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.