Psoriasis is een langdurige, niet-besmettelijke auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door verheven gebieden met een abnormale huid. Deze gebieden zijn rood of paars bij sommige mensen met een donkerdere huid, droog, jeukend en schilferig. Psoriasis varieert in ernst van kleine, gelokaliseerde plekken tot volledige lichaamsbedekking. Verwonding van de huid kan op die plek huidveranderingen veroorzaken, wat bekend staat als het Koebner-fenomeen.
De vijf belangrijkste soorten psoriasis zijn plaque, guttate, inverse, pustuleuze en erythrodermische. Plaque psoriasis, ook bekend als psoriasis vulgaris, maakt ongeveer 90% van de gevallen uit. Het presenteert zich meestal als rode vlekken met witte schubben erop. De meest getroffen lichaamsdelen zijn de achterkant van de onderarmen, de schenen, de navel en de hoofdhuid. Guttate psoriasis heeft druppelvormige laesies. Pustulaire psoriasis presenteert zich als kleine, niet-infectieuze, met pus gevulde blaren. Inverse psoriasis vormt rode vlekken in huidplooien. Erythrodermische psoriasis treedt op wanneer de uitslag zeer wijdverspreid wordt en zich kan ontwikkelen door een van de andere typen. Bij de meeste mensen met psoriasis worden op een bepaald moment de vingernagels en teennagels aangetast. Dit kunnen putjes in de nagels of veranderingen in de nagelkleur zijn.
Over het algemeen wordt aangenomen dat psoriasis een genetische ziekte is die wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. Als een tweeling psoriasis heeft, heeft de andere tweeling drie keer meer kans om te worden getroffen als de tweeling identiek is dan als ze niet-identiek zijn. Dit suggereert dat genetische factoren predisponeren voor psoriasis. Symptomen verergeren vaak tijdens de winter en met bepaalde medicijnen, zoals bètablokkers of NSAID’s. Ook infecties en psychische stress kunnen een rol spelen. Het onderliggende mechanisme is dat het immuunsysteem reageert op huidcellen. De diagnose is meestal gebaseerd op de tekenen en symptomen.
Behandeling BeterKliniek
BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.
An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.
Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.