Een paniekstoornis is een mentale en gedragsstoornis, met name een angststoornis die wordt gekenmerkt door terugkerende onverwachte paniekaanvallen. Paniekaanvallen zijn plotselinge perioden van intense angst, waaronder hartkloppingen, zweten, trillen, kortademigheid, gevoelloosheid of het gevoel dat er iets vreselijks gaat gebeuren. De maximale mate van symptomen treedt binnen enkele minuten op. Er kunnen voortdurende zorgen zijn over verdere aanvallen en het vermijden van plaatsen waar in het verleden aanvallen hebben plaatsgevonden.


De oorzaak van paniekstoornis is niet bekend. Paniekstoornis komt vaak voor in families. Risicofactoren zijn roken, psychologische stress en een voorgeschiedenis van kindermishandeling. Diagnose omvat het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken van angst, waaronder andere psychische stoornissen, medische aandoeningen zoals hartaandoeningen of hyperthyreoïdie en drugsgebruik. Screening op de aandoening kan worden gedaan met behulp van een vragenlijst.


Paniekstoornis wordt meestal behandeld met counseling en medicijnen. Het type counseling dat wordt gebruikt, is meestal cognitieve gedragstherapie (CGT), die bij meer dan de helft van de mensen effectief is. Medicijnen die worden gebruikt zijn onder meer antidepressiva en soms benzodiazepinen of bètablokkers. Na het stoppen van de behandeling krijgt tot 30% van de mensen een recidief.


Paniekstoornis treft ongeveer 2,5% van de mensen op een bepaald moment in hun leven. Het begint meestal tijdens de adolescentie of vroege volwassenheid, maar kan mensen van elke leeftijd treffen. Het komt minder vaak voor bij kinderen en ouderen. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.