Pancreatitis is een aandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de alvleesklier. De alvleesklier is een groot orgaan achter de maag dat spijsverteringsenzymen en een aantal hormonen produceert. Er zijn twee hoofdtypen: acute pancreatitis en chronische pancreatitis. Tekenen en symptomen van pancreatitis omvatten pijn in de bovenbuik, misselijkheid en braken. De pijn gaat vaak naar de rug en is meestal ernstig. Bij acute pancreatitis kan koorts optreden en de symptomen verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Bij chronische pancreatitis kunnen gewichtsverlies, vette ontlasting en diarree optreden. Complicaties kunnen zijn: infectie, bloeding, diabetes mellitus of problemen met andere organen.


De twee meest voorkomende oorzaken van acute pancreatitis zijn een galsteen die het gemeenschappelijke galkanaal blokkeert nadat het alvleesklierkanaal is samengekomen; en zwaar alcoholgebruik. Andere oorzaken zijn direct trauma, bepaalde medicijnen, infecties zoals de bof en tumoren. Chronische pancreatitis kan ontstaan als gevolg van acute pancreatitis. Het is meestal te wijten aan jarenlang zwaar alcoholgebruik. Andere oorzaken zijn onder meer hoge niveaus van bloedvetten, hoog calciumgehalte in het bloed, sommige medicijnen en bepaalde genetische aandoeningen, zoals cystische fibrose. Roken verhoogt het risico op zowel acute als chronische pancreatitis. De diagnose van acute pancreatitis is gebaseerd op een drievoudige toename van het bloed van ofwel amylase ofwel lipase. Bij chronische pancreatitis kunnen deze tests normaal zijn. Medische beeldvorming zoals echografie en CT-scan kunnen ook nuttig zijn.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.