Pancreaskanker ontstaat wanneer cellen in de pancreas, een klierorgaan achter de maag, zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen en een massa vormen. Deze kankercellen hebben het vermogen om andere delen van het lichaam binnen te dringen. Er zijn een aantal soorten alvleesklierkanker bekend.


Het meest voorkomende adenocarcinoom van de alvleesklier is goed voor ongeveer 90% van de gevallen, en de term “pancreaskanker” wordt soms gebruikt om alleen naar dat type te verwijzen. Deze adenocarcinomen beginnen in het deel van de pancreas dat spijsverteringsenzymen maakt. Verschillende andere soorten kanker, die samen de meerderheid van de niet-adenocarcinomen vertegenwoordigen, kunnen ook uit deze cellen voortkomen. Ongeveer 1-2% van de gevallen van pancreaskanker zijn neuro-endocriene tumoren, die ontstaan uit de hormoonproducerende cellen van de pancreas. Deze zijn over het algemeen minder agressief dan pancreasadenocarcinoom.


Tekenen en symptomen van de meest voorkomende vorm van alvleesklierkanker kunnen zijn: gele huid, buik- of rugpijn, onverklaarbaar gewichtsverlies, lichtgekleurde ontlasting, donkere urine en verlies van eetlust. Gewoonlijk worden in de vroege stadia van de ziekte geen symptomen gezien, en symptomen die specifiek genoeg zijn om op pancreaskanker te wijzen, ontwikkelen zich doorgaans pas als de ziekte een vergevorderd stadium heeft bereikt. Tegen de tijd van de diagnose is alvleesklierkanker vaak uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.


Pancreaskanker treedt zelden op vóór de leeftijd van 40 jaar, en meer dan de helft van de gevallen van pancreasadenocarcinoom komt voor bij mensen ouder dan 70 jaar. Risicofactoren voor alvleesklierkanker zijn onder meer roken, obesitas, diabetes en bepaalde zeldzame genetische aandoeningen. Ongeveer 25% van de gevallen houdt verband met roken en 5-10% is gekoppeld aan erfelijke genen. Pancreaskanker wordt meestal gediagnosticeerd door een combinatie van medische beeldvormingstechnieken zoals echografie of computertomografie, bloedonderzoek en onderzoek van weefselmonsters (biopsie). De ziekte is verdeeld in stadia, van vroeg (stadium I) tot laat (stadium IV). Het screenen van de algemene bevolking is niet effectief gebleken.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.