Oppositionele gedragsstoornis (ODD) wordt in de DSM-5 vermeld onder Ontwrichtende, impulsbeheersings- en gedragsstoornissen en wordt gedefinieerd als “een patroon van boze/prikkelbare stemming, argumentatief/opstandig gedrag of wraakzucht”. Dit gedrag is meestal gericht op leeftijdsgenoten, ouders, leraren en andere gezagsdragers. In tegenstelling tot gedragsstoornis (CD), zijn mensen met oppositionele opstandige stoornis niet agressief tegenover mensen of dieren, vernielen ze geen eigendommen en vertonen ze geen patroon van diefstal of bedrog. Het heeft bepaalde banden met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en maar liefst de helft van de kinderen met ODD zal ook de diagnose ADHD stellen.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.