Onvruchtbaarheid is het onvermogen van een persoon, dier of plant om zich op natuurlijke wijze voort te planten. Het is meestal niet de natuurlijke toestand van een gezonde volwassene, behalve met name bij bepaalde eusociale soorten (meestal haplodiploïde insecten). Het is echter de gezonde toestand van een mensenkind of ander jong nageslacht, want ze hebben nog geen puberteit ondergaan, het begin van het voortplantingsvermogen van het lichaam.


Bij mensen is onvruchtbaarheid het onvermogen om zwanger te worden na een jaar geslachtsgemeenschap zonder anticonceptie waarbij een mannelijke en vrouwelijke partner betrokken is. Er zijn veel oorzaken van onvruchtbaarheid, waaronder enkele die door medische interventie kunnen worden behandeld. Schattingen uit 1997 suggereren dat wereldwijd ongeveer vijf procent van alle heteroseksuele paren een onopgelost probleem met onvruchtbaarheid heeft. Veel meer paren ervaren echter minstens een jaar onvrijwillige kinderloosheid: schattingen lopen uiteen van 12% tot 28%. Mannelijke onvruchtbaarheid is verantwoordelijk voor 20-30% van de gevallen van onvruchtbaarheid, terwijl 20-35% te wijten is aan vrouwelijke onvruchtbaarheid en 25-40% te wijten is aan gecombineerde problemen in beide delen. In 10-20% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. De meest voorkomende oorzaak van vrouwelijke onvruchtbaarheid zijn ovulatoire problemen, die zich over het algemeen manifesteren door schaarse of afwezige menstruaties. De meest voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid tegenwoordig in de westerse bevolking is de vertraging van de moederschap, omdat de kwaliteit van eicellen dramatisch afneemt met de leeftijd, vooral na 35 jaar. Mannelijke onvruchtbaarheid is meestal te wijten aan tekortkomingen in het sperma, en de kwaliteit van het sperma wordt gebruikt als een surrogaatmaat voor mannelijke vruchtbaarheid.


Vrouwen die vruchtbaar zijn, ervaren een natuurlijke vruchtbaarheidsperiode voor en tijdens de eisprong, en ze zijn van nature onvruchtbaar gedurende de rest van de menstruatiecyclus. Vruchtbaarheidsbewustzijnsmethoden worden gebruikt om te onderscheiden wanneer deze veranderingen optreden door veranderingen in baarmoederhalsslijm of basale lichaamstemperatuur te volgen.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.