Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) is een mentale en gedragsstoornis waarbij een persoon bepaalde herhaalde gedachten heeft (“obsessies” genoemd) en/of de behoefte voelt om bepaalde routines herhaaldelijk uit te voeren (“compulsies” genoemd) in een mate waarin dit leidt tot lijden of iemands algemeen functioneren schaadt. De persoon is niet in staat om de gedachten of activiteiten voor meer dan een korte periode te beheersen. Veel voorkomende dwanghandelingen zijn overmatig handen wassen, dingen tellen en controleren of een deur op slot is. Deze activiteiten vinden plaats in een zodanige mate dat het dagelijks leven van de persoon negatief wordt beïnvloed en vaak meer dan een uur per dag in beslag neemt. De meeste volwassenen beseffen dat het gedrag niet logisch is. De aandoening wordt geassocieerd met tics, angststoornissen en een verhoogd risico op zelfmoord.


De oorzaak is onbekend. Er lijken enkele genetische componenten te zijn, waarbij beide identieke tweelingen vaker worden getroffen dan beide niet-identieke tweelingen. Risicofactoren zijn onder meer een voorgeschiedenis van kindermishandeling of andere stress-inducerende gebeurtenissen. Er is gedocumenteerd dat sommige gevallen optreden na infecties. De diagnose is gebaseerd op de symptomen en vereist het uitsluiten van andere drugsgerelateerde of medische oorzaken. Beoordelingsschalen zoals de Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) kunnen worden gebruikt om de ernst te beoordelen. Andere stoornissen met vergelijkbare symptomen zijn angststoornis, depressieve stoornis, eetstoornissen, ticstoornissen en obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.