Internetverslaving wordt over het algemeen gedefinieerd als problematisch, dwangmatig gebruik van internet, dat resulteert in een significante verslechtering van het functioneren van een persoon in verschillende levensdomeinen gedurende een langere periode. Jongeren lopen een bijzonder risico op het ontwikkelen van een internetverslavingsstoornis, waarbij casestudy’s de nadruk leggen op studenten van wie de academische prestaties kelderen naarmate ze meer en meer tijd online doorbrengen. Sommigen hebben ook gezondheidsgevolgen van slaapverlies, omdat ze steeds later opblijven om online te chatten, te controleren op statusupdates van sociale netwerken of om de volgende spelniveaus te bereiken.


Internetverslavingsstoornis wordt niet vermeld in het handboek van de beroepsbeoefenaar in de geestelijke gezondheidszorg, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, de vijfde editie, ook wel de DSM genoemd. Internetverslaving is echter formeel erkend als een stoornis door de American Psychological Association. Deze en andere relaties tussen het gebruik van digitale media en geestelijke gezondheid zijn onderwerp geweest van veel onderzoek, debat en discussie tussen experts in verschillende disciplines, en hebben geleid tot controverse in de medische, wetenschappelijke en technologische gemeenschappen. Dergelijke stoornissen kunnen worden gediagnosticeerd wanneer een persoon zich bezighoudt met online activiteiten ten koste van het vervullen van dagelijkse verantwoordelijkheden of het nastreven van andere interesses, en zonder rekening te houden met de negatieve gevolgen. Het internet kan verschillende verslavingen in de hand werken, waaronder verslaving aan pornografie, gamen, veilingsites, sociale netwerksites en surfen op het web.


Overmatig internetgebruik is niet erkend als een aandoening door de Wereldgezondheidsorganisatie, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) of de International Classification of Diseases (ICD-11). De diagnose gamestoornis is echter opgenomen in de ICD-11. Controverse rond de diagnose omvat de vraag of de stoornis een afzonderlijke klinische entiteit is, of een manifestatie van onderliggende psychiatrische stoornissen. Onderzoek heeft de vraag vanuit verschillende gezichtspunten benaderd, zonder universeel gestandaardiseerde of overeengekomen definities, wat heeft geleid tot problemen bij het ontwikkelen van op bewijzen gebaseerde aanbevelingen.


Aangezien adolescenten (12-19 jaar) en opkomende volwassenen (20-29 jaar) meer toegang hebben tot internet dan welke andere leeftijdsgroep dan ook en een hoger risico lopen op overmatig gebruik van internet, is het probleem van internetverslavingsstoornis het meest relevant voor jongeren.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.