Hooikoorts is een soort ontsteking in de neus die optreedt wanneer het immuunsysteem overdreven reageert op allergenen in de lucht. Tekenen en symptomen zijn onder meer een loopneus of verstopte neus, niezen, rode, jeukende en tranende ogen en zwelling rond de ogen. De vloeistof uit de neus is meestal helder. Symptoom begint vaak binnen enkele minuten na blootstelling aan allergenen en kan de slaap en het vermogen om te werken of te studeren beïnvloeden. Sommige mensen kunnen alleen in bepaalde periodes van het jaar symptomen ontwikkelen, vaak als gevolg van blootstelling aan pollen. Veel mensen met allergische rhinitis hebben ook astma, allergische conjunctivitis of atopische dermatitis.


Allergische rhinitis wordt meestal veroorzaakt door omgevingsallergenen zoals pollen, haren van huisdieren, stof of schimmels. Erfelijke genetica en blootstelling aan het milieu dragen bij aan de ontwikkeling van allergieën. Opgroeien op een boerderij en meerdere broers en zussen hebben, verkleint dit risico. Het onderliggende mechanisme omvat IgE-antilichamen die zich hechten aan een allergeen en vervolgens resulteren in de afgifte van ontstekingschemicaliën zoals histamine uit mestcellen. De diagnose is meestal gebaseerd op een combinatie van symptomen en een huidpriktest of bloedonderzoek voor allergeenspecifieke IgE-antilichamen. Deze tests kunnen echter vals positief zijn. De symptomen van allergieën lijken op die van verkoudheid; ze duren echter vaak meer dan twee weken en bevatten meestal geen koorts.


Blootstelling aan dieren op jonge leeftijd kan het risico op het ontwikkelen van deze specifieke allergieën verminderen. Verschillende soorten medicijnen verminderen allergische symptomen, waaronder nasale steroïden, antihistaminica, zoals difenhydramine, cromolyn-natrium en leukotrieenreceptorantagonisten zoals montelukast. Vaak beheersen medicijnen de symptomen niet volledig en kunnen ze ook bijwerkingen hebben. Mensen blootstellen aan steeds grotere hoeveelheden allergeen, ook wel allergeenimmunotherapie (AIT) genoemd, is vaak effectief. Het allergeen kan als injectie onder de huid of als tablet onder de tong worden toegediend. De behandeling duurt meestal drie tot vijf jaar, waarna de voordelen kunnen worden verlengd.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.