Een galsteen is een steen gevormd in de galblaas uit neergeslagen galcomponenten. De term cholelithiasis kan verwijzen naar de aanwezigheid van galstenen of naar een ziekte veroorzaakt door galstenen, en choledocholithiasis verwijst naar de aanwezigheid van gemigreerde galstenen in de galwegen.


De meeste mensen met galstenen (ongeveer 80%) zijn asymptomatisch. Wanneer echter een galsteen de galwegen blokkeert en acute cholestase veroorzaakt, treedt vaak een reflexieve spasmen van de gladde spieren op, wat resulteert in een intense krampachtige viscerale pijn in het rechterbovendeel van de buik, bekend als een galkoliek (of “galblaasaanval” ). Dit gebeurt elk jaar bij 1-4% van degenen met galstenen. Complicaties van galstenen kunnen zijn: ontsteking van de galblaas (cholecystitis), ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), obstructieve geelzucht en infectie van de galwegen (cholangitis). Symptomen van deze complicaties kunnen zijn: pijn van meer dan vijf uur, koorts, gelige huid, braken, donkere urine en bleke ontlasting.


Risicofactoren voor galstenen zijn onder meer anticonceptiepillen, zwangerschap, een familiegeschiedenis van galstenen, obesitas, diabetes, leverziekte of snel gewichtsverlies. De galcomponenten die galstenen vormen, zijn cholesterol, galzouten en bilirubine. Galstenen die voornamelijk uit cholesterol worden gevormd, worden cholesterolstenen genoemd, en die voornamelijk uit bilirubine worden pigmentstenen genoemd. Galstenen kunnen worden vermoed op basis van symptomen. De diagnose wordt dan meestal bevestigd door echografie. Bij bloedonderzoek kunnen complicaties worden vastgesteld.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.