‘Klik hier’ om de exorfine test te bestellen (gluten en caseïne).


Michael van Gils (therapeut) en An van Veen (arts) de Nederlandse endorfine pioniers werkten jarenlang met een betrouwbare exorfine test van het bedrijf Exendo. De test was weliswaar duur voor veel patiënten maar wel heel erg betrouwbaar door de hoge sensitiviteit. Helaas is het bedrijf Exendo ruim een jaar geleden gestopt met de exorfine testen.

Nu zijn er meerdere laboratoria die exorfine-testen aanbieden maar die blijken in vergelijking veel minder sensitief.

Exorfinen zijn morfineachtige eiwitten (peptiden) die het lichaam niet zelf aanmaakt. In de voeding zitten exorfinen in melkeiwit (caseïne), soja, spinazie en gluten.

exorfinen


Deze exorfinen kunnen zowel psychische als somatisch klachten geven, wanneer u de enzymen mist om ze af te breken.

Het veredelen van onze tarwe heeft ervoor gezorgd dat het percentage exorfinen ontzettend is verhoogd ten opzichte van 100 jaar geleden. Hetzelfde heeft zich met de melk voorgedaan; de vroegere rassen, zoals de Friesbonte koe of de Jersey, had een veel kleinere hoeveelheid exorfinen in de melk dan de tegenwoordige rassen (Frisian Holsteiners).

Een exorfine belasting is niet te vergelijken met een allergie of intolerantie. Een allergie of intolerantie kan wel het gevolg zijn van een exorfine probleem. Een exorfine belasting veroorzaakt eerst een minder sensitief endorfine-systeem en uiteindelijk worden zelfs de endorfine receptoren van de cellen verwijderd (epi-genetische verworvenheid). ‘Klik hier’ voor uitleg over het endorfine-systeem.

De exorfinen uit voeding worden ingedeeld volgens oorsprong (gluten, caseïne, soja, spinazie en schimmels).

De nieuwe test, meet enkel de belangrijkste exorfines, die van gluten en koemelk. Binnen deze 2 soorten zijn er verschillende exorfinen-subklassen met elk een andere (bij) werking: 


Caseïne

  • B-casomorphins (caseïne) zijn het hoogst bij vrouwen met een postpartum psychosis R (psychose na de bevalling). Te hoge concentraties uit koemelk kan bij baby’s darmkolieken R (huilbaby’s) of wiegendood veroorzaken R. Er blijkt een verband te zijn tussen de hoeveelheid exorfinen die gevonden worden bij lacterende moeders en de immuun-problematiek bij zichzelf en hun kind. Moeders met de hoogste exorfinen belasting hebben meer allergieën R. Hun baby heeft beduidend meer kans op allergieën R en astma R. Casomorphins vertragen de productie van TSH R, dit hormoon stimuleert de aanmaak van de T3 en T4 schildklierhormonen. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen met een hoge casomorphin belasting vaker last hebben van een vertraagde schildklierwerking.
  • B-casomorphin 1-4 amide of morphiceptin (caseïne) werkt als een endorfine antagonist op de zaadleider (ratten) R. Antagonisten blokkeren de receptoren van een bepaalde signaalstof (bv. endorfine of dopamine), waardoor deze stof niet meer kan geactiveerd worden. Een van de gevolgen van een hoge morphiceptin belasting is mogelijk onvruchtbaarheid (weinig sperma-cellen).
ß-casomorphin 1-4, amide (morphiceptin) is 100 keer sterker dan endomorfine en even sterk dan morfine in de hersenen R. Morphiceptin is hiermee de sterkste melk-exorfine. Ter vergelijking: ß-casomorphin-4 en ß-casomorphin-7 zijn respectievelijk 8 en 20 keer minder sterk dan morphiceptin.
  • B-casomorphin-7 is een serotonine antagonist R (schakelt serotonine uit) en veroorzaakt meer vrijgave van histamines (mensen) R dan de klassieke (IgE) allergieën. Dit kan aanleiding geven tot pseudo-allergische huiduitslag R. Bij mensen zorgt het voor een toename van de slijmvlies vorming, onder meer in de luchtwegen R. Kinderen met een B-casomorphin-7 belasting hebben meer kans op een vertraagde psychomotorische ontwikkeling R R1 . Bij ratten vermindert het de moeder-kind binding R en neemt het maagzuur met 52% toe R. Zowel B-casomorphin 5 R en 7 R kunnen bij baby’s wiegendood veroorzaken R. In 1999 publiceerde de universiteit van Florida een studie waarbij het verband tussen BCM-7, autisme en schizofrenie (voor de zoveelste keer) werd bevestigd R. In 2003 R en 2010 R kwamen Dr. K. Reichelt en dr. R. Sacoo tot hetzelfde besluit.
  • B-casomorphin-5 veroorzaakt bij (ratten) een lage dosering een beter geheugen, maar bij een hoge dosering geheugenverlies R. Bij mensen kan het aanleiding geven tot apneu R. De afbraakstoffen van B-casomorphin-5 blokkeren de werking van het DPP-IV enzym Rwaarbij het enzym onbruikbaar wordt voor andere functies. B-casomorphin-5 is tien keer krachtiger als eenzelfde hoeveelheid morfine R.
  • B-casomorphin-8 is een ACE-remmers, het remt het angiotensine I converterend enzym R (ACE). ACE-remmers veroorzaken kriebelhoest, lage bloeddruk, hyperkaliëmie, duizeligheid, huiduitslag en jeuk.

Gluten
  • Exorphins(gluten): Dr. Curtis Dohan toonde reeds in 1988 aan dat de toename van psychose en schizofrenie gelijkliep met de toename van de gluten-exorfine inname in de voeding R. In 1990 deed dr. Karl Reichelt een opmerkelijke studie: hij genas alle patiënten met schizofrenie en psychose door ze gedurende twee jaar een exorfinen-vrij dieet te laten volgen R.
  • Exorphin-C werkt als een endorfine-antagonist R,
  • Exorphin A5 verlaagd de pijndrempel bij psycho-sociale conflicten bij muizen R.
  • Exorphin B5 werkt als een dopamine-antagonist R . 

Bron: Exendo