Erectiele disfuncties (ED), ook wel impotentie genoemd, is het type seksuele disfunctie waarbij de penis er niet in slaagt rechtop te komen of te blijven tijdens seksuele activiteit. Het is het meest voorkomende seksuele probleem bij mannen. Door het verband met het zelfbeeld en met problemen in seksuele relaties, kan erectiestoornis psychologische schade veroorzaken.


In ongeveer 80% van de gevallen kunnen lichamelijke oorzaken worden geïdentificeerd. Deze omvatten hart- en vaatziekten; suikerziekte; neurologische problemen, zoals die na een prostatectomie; hypogonadisme; en bijwerkingen van medicijnen. Ongeveer 10% van de gevallen zijn psychologische impotentie, veroorzaakt door gedachten of gevoelens; hier is er een sterke respons op placebobehandeling.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.