Dwangmatig gedrag wordt gedefinieerd als het aanhoudend en herhaaldelijk uitvoeren van een handeling zonder dat dit noodzakelijkerwijs leidt tot een daadwerkelijke beloning of plezier. Dwangmatig gedrag kan een poging zijn om obsessies te laten verdwijnen. De handeling is meestal een klein, beperkt en repetitief gedrag, maar niet op een pathologische manier storend. Dwangmatig gedrag is een behoefte om angst te verminderen die wordt veroorzaakt door interne gevoelens die een persoon wil vermijden of beheersen. Een belangrijke oorzaak van het dwangmatige gedrag is de obsessief-compulsieve stoornis (OCS). “Het belangrijkste idee van dwangmatig gedrag is dat de waarschijnlijke buitensporige activiteit niet verband houdt met het doel waarvoor het lijkt te zijn gericht.” Verder zijn er veel verschillende soorten dwangmatig gedrag, waaronder winkelen, hamsteren, eten, gokken, trichotillomanie en huidplukken, jeuken, controleren, tellen, wassen, seks en meer. Ook zijn er culturele voorbeelden van dwangmatig gedrag.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.