Haal nóg meer uit je iGene Paspoort
Met een iGene Certified Professional
De naam DNA-zelftest zegt het al (zie ook de DNA-testen te koop op deze site). Daarmee kun je zelf van alles ontdekken over je DNA. En zelf maatregelen nemen op het gebied van preventie en leefstijlverbetering. Maar wist je dat je nóg meer uit je iGene Paspoort kunt halen?
Wil jij nog meer ontdekken over jouw eigen genen? En daar onder begeleiding van een professionele therapeut of behandelaar mee aan de slag? Deel jouw DNA-profiel dan met een iGene Certified Professional.
Duiding door een iGene Certified Professional: genetische informatie en persoonlijke diagnoses op 7 extra gebieden
Het persoonlijke DNA-profiel dat iGene voor jou opstelt, bevat meer genetische informatie dan je in de app kunt zien; met name over biochemische processen. Dat is namelijk complexe informatie, die vraagt om professionele duiding door een behandelaar of therapeut.
Jij kunt toestemming geven om jouw DNA-profiel te delen met een iGene Certified Professional (iCP). In dat geval kan hij of zij jouw Genenpaspoort resultaten én de extra informatie inzien in een speciaal ontwikkeld en goed beveiligd dashboard. De extra informatie die de iCP’er kan inzien, is opgedeeld in de volgende onderwerpen:
- Methylering
- Detoxificatie
- Oxidatieve stress
- Hormonen
- Neurotransmitters
- Vitamines
- Ontstekingen
Hieronder lees je kort meer over elk van deze onderwerpen. Nieuwsgierig naar jouw eigen genetische aanleg op een of meer van deze gebieden? Een iGene Certified Professional kan jou er alles over vertellen. Hij of zij kan jou bovendien verder helpen met een persoonlijke diagnose en – indien nodig of gewenst – met behandeling of begeleiding.
1. Methylering
Methylering of methylatie is een essentieel proces dat in alle cellen van het lichaam plaatsvindt. Belangrijke methylatie-stappen vinden onder meer plaats bij het aanmaken van energie, bij de expressie van genen (epigenetica), bij de aanmaak van DNA, bij de ontgifting, in je afweer- en immuunsysteem, bij de vorming en afbraak van hormonen en neurotransmitters, en bij de opbouw en het herstel van weefsels en cellen.
Bepaalde genetische varianten kunnen leiden tot problemen met methylering. Omdat methylatie een rol speelt bij zo veel lichamelijke processen, kan dit op allerlei gebieden klachten veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, prikkelbaarheid, psychische klachten, verstoring van de stresshormonen en hogere vatbaarheid voor aandoeningen en auto-immuunreacties.
Vaak wordt naar het MTHFR-enzym gekeken als hoofdrolspeler in het methylatie-systeem. Met de module ‘Methylering’ kan een iGene Certified Professional jou vertellen hoe het zit met jouw MTHFR-gen. Daarnaast brengen we ook andere belangrijke genen uit de methylatie-cyclus in kaart.
2. Detoxificatie
Enzymen in de lever spelen een belangrijke rol bij het verwerken, omzetten en afbreken van allerlei (lichaamsvreemde) stoffen. Denk hierbij aan medicijnen, alcohol en pesticiden, maar bijvoorbeeld ook aan metalen, hormonen, vitamines en mineralen.
De enzymen die betrokken zijn bij deze afbraak- en omzettingsprocessen, kunnen sneller of langzamer werken. Dit is onder andere afhankelijk van genetische variaties die de enzymwerking beïnvloeden. Deze genetische variaties komen veel voor; meer dan 95% van de mensen heeft één of meerdere enzymafwijkingen.
Met de module ‘Detoxificatie’ brengen we in totaal ruim 35 genen in kaart die invloed hebben op de ontgiftingscapaciteit van jouw lichaam.
3. Oxidatieve stress
Bij veel processen en reacties die in ons lichaam plaatsvinden, komen kleine schadelijke deeltjes (reactieve zuurstofcomponenten) vrij, die worden opgevangen door antioxidanten. Wanneer de balans tussen antioxidanten en schadelijke deeltjes verstoord is, ontstaat schade aan cellen, weefsels en organen. Dit wordt oxidatieve stress genoemd.
Bij oxidatieve stressreacties zijn verschillende genen en enzymen betrokken. Daarom kunnen genetische varianten bijdragen aan een hoger risico op een verstoring in de balans tussen antioxidanten en schadelijke deeltjes.
Met de module ‘Oxidatieve Stress’ brengen we jouw genetische gevoeligheid hiervoor in kaart, evenals de persoonlijke risico’s als gevolg hiervan.
4. Oestrogenen
Hormonen, waaronder oestrogenen, zijn belangrijke stofjes in het menselijk lichaam. Problemen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke, psychische en emotionele klachten veroorzaken. Er zijn veel mensen die hier last van hebben.
De vorming, verwerking en afbraak van hormonen wordt gereguleerd door verschillende genen. Hierdoor kan je genetische aanleg een grote rol spelen bij het functioneren van je hormoonhuishouding.
De module ‘Oestrogenen’ geeft een behandelaar inzicht in jouw genetische aanleg voor hormonen zoals oestrogenen, testosteron en diverse omzettingsproducten. Dit kan concrete aanknopingspunten bieden voor een passende therapie.
5. Neurotransmitters
Dopamine, adrenaline, serotonine, histamine; het zijn allemaal neurotransmitters. Deze stofjes worden door verschillende genen aangemaakt, omgezet en verwerkt. En genetische afwijkingen kunnen leiden tot bijvoorbeeld slaapproblemen en angstaanvallen.
Met de module ‘Neurotransmitters’ krijgt een behandelaar inzicht in de regulatie van neurotransmitters in jouw lichaam. Hiervoor brengen we verschillende belangrijke genen in kaart die hierbij betrokken zijn, zoals COMT, MAOA, MAOB, HNMT en DAO.
6. Vitamines
De meeste vitamines kunnen niet door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt. Daarom is het zo belangrijk om ze via je voeding binnen te krijgen.
Er zijn echter ook genetische variaties die invloed hebben op de manier waarop jouw lichaam vitamines omzet en uitscheidt. Daardoor hebben sommige mensen van nature een hoger risico op vitaminetekorten.
Met de module ‘Vitamines’ brengen we jouw genetische gevoeligheid in kaart voor de volgende vitamines: A, B6, B9, B12, C, D, E en K1 (voor vitamine B2 en K2 zijn tot op heden geen betrouwbare markers bekend).
7. Ontstekingsfactoren
Ontstekingen, ook wel inflammatie genoemd, zijn natuurlijke beschermingsreacties van het lichaam tegen ziekteverwekkers, schadelijke stoffen en beschadigde cellen of weefsels. Een ontstekingsreactie bestaat uit een keten van biochemische reacties waarbij immuuncellen, bloedcellen en cytokines (ontstekingsstofjes) een rol spelen.
Zowel een te hoge als een te lage ontstekingsgevoeligheid kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dit evenwicht, dat makkelijk verstoord raakt, wordt mede beïnvloed door genetische variaties.
Met de module ‘Ontstekingen’ brengen we jouw persoonlijke ontstekingsgevoeligheid in kaart aan de hand van twaalf betrokken genen.
Meteen bestellen of even bellen!
Farma
-
iGene app
-
Ruwe data
-
PDF rapport
-
Persoonlijke kenmerk
-
Medicijn-gevoeligheid
-
Farmacogenetica
-
Berichtenservice
Health
-
iGene app
-
Ruwe data
-
PDF rapport
-
Persoonlijke kenmerk
-
Medicijn-gevoeligheid
-
Farmacogenetica
-
Berichtenservice
-
Aandoeningen
-
Leefstijlprioriteiten
Consult
-
iGene app
-
Ruwe data
-
PDF rapport
-
Persoonlijke kenmerk
-
Medicijn-gevoeligheid
-
Farmacogenetica
-
Berichtenservice
-
Aandoeningen
-
Leefstijlprioriteiten
-
Inzicht in biochemische processen