Dementie manifesteert zich als een reeks gerelateerde symptomen, die meestal naar boven komen wanneer de hersenen worden beschadigd door een verwonding of ziekte. De symptomen omvatten progressieve stoornissen in geheugen, denken en gedrag, die een negatieve invloed hebben op het vermogen van een persoon om te functioneren en dagelijkse activiteiten uit te voeren. Afgezien van geheugenstoornissen en een verstoring van denkpatronen, zijn de meest voorkomende symptomen emotionele problemen, taalproblemen en verminderde motivatie. De symptomen kunnen worden beschreven als optredend in een continuüm in verschillende stadia. Dementie is geen bewustzijnsstoornis, aangezien dat meestal niet wordt aangetast. Het heeft uiteindelijk een significant effect op het individu, de zorgverleners en relaties in het algemeen.

Een diagnose van dementie vereist een verandering van iemands gebruikelijke mentale functioneren en een grotere cognitieve achteruitgang dan wat wordt veroorzaakt door normale veroudering. Verschillende ziekten en verwondingen aan de hersenen, zoals een beroerte, kunnen aanleiding geven tot dementie. De meest voorkomende oorzaak is echter de ziekte van Alzheimer, een neurodegeneratieve aandoening. Meer dan 95% van de mensen die aan de ziekte van Alzheimer lijden, heeft de sporadische vorm (laat begin, 80-90 jaar).


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.