Een recente studie heeft aangetoond dat bepaalde kruiden een beloftevolle impact kunnen hebben op de behandeling van de ziekte van Lyme. De noodzaak van alternatieve behandelmethoden is evident, aangezien traditionele antibiotica niet voor alle lymepatiënten effectief blijken te zijn.

 

De Huidige Uitdagingen in de Behandeling van Lyme

 

De ziekte van Lyme, veroorzaakt door de Borrelia bacterie, heeft momenteel een standaardbehandeling met antibiotica. Echter, dr. Sunjya K. Schweig, een co-auteur van de studie, benadrukt dat ongeveer 25% van de patiënten geen verlichting vindt bij de conventionele behandelingen. Deze patiënten blijven vaak met chronische en invaliderende symptomen zitten.

 

Nieuwe Inzichten vanuit Kruidengeneeskunde

 

Om deze uitdaging aan te gaan, hebben onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit, in samenwerking met het Center for Functional Medicine en de FOCUS Health Group, veertien natuurlijke producten getest. Hun doel was om effectieve alternatieven te vinden die kunnen werken tegen B. burgdorferi. Uit dit rigoureuze onderzoek zijn zeven kruiden naar voren gekomen die aanzienlijk effectief waren:

Cryptolepis sanguinolenta: Buiten de behandeling van malaria en de door teken overgedragen infectie Babesia, toonde dit kruid volledige uitroeiing van B. burgdorferi in laboratoriumomstandigheden.

Juglans nigra (Zwarte walnoot): Gebruikt in traditionele geneeskunde voor verschillende aandoeningen.

Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop): Toonde een sterke activiteit tegen zowel de groeiende als niet-groeiende vorm van de bacterie.

Artemisia annua (Zoete alsem): Traditioneel gebruikt tegen malaria.

Uncaria tomentosa (Cat’s claw): Heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Cistus incanus: Een traditioneel Europees kruid.

Scutellaria baicalensis (Gildkruid): Gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.

 

De Toekomst van Kruiden in Lyme Behandeling

 

Terwijl de resultaten bemoedigend zijn, is het van essentieel belang dat patiënten zich niet haasten om deze kruiden zelf te proberen. Elk kruid heeft zijn eigen unieke bijwerkingen en interacties, en het is noodzakelijk dat een arts wordt geraadpleegd voordat ze worden ingenomen.

 

Linda Giampa, directeur van de Bay Area Lyme Foundation, benadrukt de hoop dat deze bevindingen uiteindelijk zullen leiden tot nieuwe behandelmethoden voor patiënten met chronische lymeziekte. Ze wijst echter op het belang van verdere studies om de effectiviteit en veiligheid van deze kruiden grondig te onderzoeken.

 

Conclusie

 

De ontdekking van kruidengeneesmiddelen die effectief kunnen zijn tegen de Borrelia bacterie is een spannende doorbraak in de wereld van Lyme-onderzoek. Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, bieden deze vroege bevindingen hoop voor diegenen die op zoek zijn naar alternatieve behandelingsopties voor deze vaak verwoestende ziekte.

 

Behandeling

 

BeterKliniek heeft veel ervaring in de behandeling van de ziekte van Lyme. Afhankelijk van de klachten van de patiënt kan gekozen worden voor een gerichte medicatie, een tweetal supplementen en/of infuustherapie.

 

Wetenschappelijk

 

 Studie: Evaluation of Natural and Botanical Medicines for Activity Against Growing and Non-growing Forms of B. burgdorferi