Een Diepgaande Analyse van Hormonen en Antistoffen

 

Door Michael van Gils

 

De schildklier, een vlindervormige klier gelegen in de hals, speelt een cruciale rol in de regulatie van talrijke lichaamsfuncties. Om de werking van de schildklier te begrijpen, is het essentieel om de verschillende hormonen en antistoffen die ermee verbonden zijn te ontcijferen.

 

T0, T1, T2, T3, T4: De Evolutie van Thyroïde Hormonen

De schildklier produceert verschillende hormonen, waarvan de meest prominente T3 en T4 zijn. Maar voordat deze hormonen hun volledige vorm bereiken, ondergaan ze een ontwikkelingsproces:

T0: Het startpunt. Het bevat vier jodiummoleculen.

T1 en T2: Deze zijn tussenliggende stappen waarbij respectievelijk één en twee jodiummoleculen aanwezig zijn.

T3 (Triiodothyronine): Een actief schildklierhormoon met drie jodiummoleculen1.

T4 (Thyroxine): Dit hormoon bevat vier jodiummoleculen en wordt in grotere hoeveelheden geproduceerd dan T3. Het wordt omgezet in T3 in perifere weefsels2.

 

FT3 en FT4: De Vrije Vormen

“Vrij” in FT3 en FT4 verwijst naar de hormonen die niet aan eiwitten zijn gebonden en dus actief zijn in het lichaam. FT3 en FT4 zijn cruciaal voor het beoordelen van de schildklierfunctie3.

 

Anti-TPO, Anti-TG, Anti-TSH: Antistoffen en Auto-immuunreacties

Antistoffen zijn eiwitten die door het immuunsysteem worden aangemaakt als reactie op indringers. Echter, bij sommige mensen richt het immuunsysteem zich ten onrechte tegen gezonde weefsels en cellen:

Anti-TPO (Thyroid Peroxidase Antistoffen): Richten zich tegen een enzym in de schildklier, vaak verhoogd bij auto-immuun thyroiditis4.

Anti-TG (Thyroglobuline Antistoffen): Deze antistoffen vallen thyroglobuline aan, een eiwit in de schildklier5.

Anti-TSH (TSH Receptor Antistoffen): Deze kunnen ofwel de schildklier stimuleren (zoals bij de ziekte van Graves) of blokkeren.

TSH: De Regulator

TSH (Thyroid Stimulating Hormone) wordt geproduceerd door de hypofyse en stimuleert de schildklier om T3 en T4 te produceren. Het is een essentiële marker voor schildklierfunctie6.

Reverse T3: De inactieve vorm geactiveerd door stress

Reverse T3 (rT3) is een inactieve vorm van T3. Onder bepaalde omstandigheden, zoals chronische stress of trauma, kan het lichaam meer rT3 produceren ten koste van T3. Dit mechanisme wordt verondersteld een beschermende reactie van het lichaam te zijn tijdens stressvolle periodes, maar kan leiden tot symptomen van een lage schildklierfunctie7.

 

Conclusie

De schildklier is een complex orgaan met een uitgebreid netwerk van hormonen en antistoffen. Het begrijpen van deze componenten is essentieel voor het diagnostiseren en behandelen van schildklieraandoeningen.

 

Referenties

 

  1. Kim, B. W., & Bianco, A. C. (2009). For deiodinase-type 2: localization matters. The Journal of endocrinology, 201(1), 1-3. 
  2. Brent, G. A. (2012). Mechanisms of thyroid hormone action. The Journal of Clinical Investigation, 122(9), 3035-3043. 
  3. Surks, M. I., & Sievert, R. (1995). Drugs and thyroid function. New England Journal of Medicine, 333(25), 1688-1694. 
  4. Czarnocka, B. (2010). Thyroid peroxidase, thyroglobulin, Na+/I− symporter, pendrin in thyroid autoimmunity. Frontiers in Bioscience, 15, 1. 
  5. Latrofa, F., Ricci, D., & Vitti, P. (2017). Thyroid and anti-thyroid autoantibodies in adults without thyroid disease. International journal of immunopathology and pharmacology, 30(1), 84-87. 
  6. Cooper, D. S. (2005). Clinical practice. Subclinical hypothyroidism. The New England journal of medicine, 345, 260-265. 
  7. Chopra, I. J. (1997). Euthyroid sick syndrome: Is it a misnomer?. Journal of Endocrinological Investigation, 20(2), 118-124.