Colorectale kanker (CRC), ook bekend als darmkanker of rectumkanker, is de ontwikkeling van kanker uit de dikke darm of het rectum (delen van de dikke darm). Tekenen en symptomen kunnen zijn: bloed in de ontlasting, een verandering in stoelgang, gewichtsverlies en vermoeidheid.

De meeste colorectale kankers zijn te wijten aan ouderdom en leefstijlfactoren, met slechts een klein aantal gevallen als gevolg van onderliggende genetische aandoeningen. Risicofactoren zijn onder meer voeding, obesitas, roken en gebrek aan lichaamsbeweging. Dieetfactoren die het risico verhogen, zijn onder meer rood vlees, bewerkt vlees en alcohol. Een andere risicofactor is inflammatoire darmziekte, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Enkele van de erfelijke genetische aandoeningen die colorectale kanker kunnen veroorzaken, zijn familiale adenomateuze polyposis en erfelijke niet-polyposis colonkanker; deze vertegenwoordigen echter minder dan 5% van de gevallen. Het begint meestal als een goedaardige tumor, vaak in de vorm van een poliep, die na verloop van tijd kanker wordt.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.