Atopische dermatitis (AD), ook bekend als atopisch eczeem, is een langdurige vorm van ontsteking van de huid (dermatitis). Het resulteert in een jeukende, rode, gezwollen en gebarsten huid. Er kan heldere vloeistof uit de getroffen gebieden komen, die na verloop van tijd vaak dikker wordt. Hoewel de aandoening op elke leeftijd kan voorkomen, begint deze meestal in de kindertijd en verandert de ernst in de loop van de jaren. Bij kinderen jonger dan één jaar kan een groot deel van het lichaam worden aangetast. Naarmate kinderen ouder worden, worden de gebieden aan de binnenkant van de knieën en ellebogen het meest aangetast. Bij volwassenen worden de handen en voeten het meest getroffen. Krabben op de getroffen gebieden verergert de symptomen en de getroffenen hebben een verhoogd risico op huidinfecties. Veel mensen met atopische dermatitis krijgen hooikoorts of astma.

De oorzaak is onbekend, maar er wordt aangenomen dat er sprake is van genetica, disfunctie van het immuunsysteem, blootstelling aan omgevingsfactoren en problemen met de doorlaatbaarheid van de huid. Als een identieke tweeling wordt getroffen, heeft de ander een kans van 85% om de aandoening te hebben. Degenen die in steden en droge klimaten wonen, worden vaker getroffen. Blootstelling aan bepaalde chemicaliën of veelvuldig handen wassen verergert de symptomen. Hoewel emotionele stress de symptomen kan verergeren, is het geen oorzaak. De aandoening is niet besmettelijk. Een diagnose is meestal gebaseerd op de tekenen en symptomen. Andere ziekten die moeten worden uitgesloten voordat een diagnose wordt gesteld, zijn contactdermatitis, psoriasis en seborrheic dermatitis.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.