Ataxie is een neurologisch teken dat bestaat uit een gebrek aan vrijwillige coördinatie van spierbewegingen, waaronder afwijkingen in het looppatroon, spraakveranderingen en afwijkingen in oogbewegingen. Ataxie is een klinische manifestatie die wijst op een disfunctie van de delen van het zenuwstelsel die de beweging coördineren, zoals het cerebellum. Ataxie kan beperkt zijn tot één kant van het lichaam, wat hemiataxie wordt genoemd. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor deze patronen van neurologische disfunctie. Dystaxie is een milde vorm van ataxie. Ataxie van Friedreich heeft loopafwijkingen als het meest voorkomende symptoom. Het woord komt uit het Grieks α- [een negatief voorvoegsel] + -τάξις [orde] = “gebrek aan orde”.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.