Anorexia nervosa, vaak eenvoudigweg anorexia genoemd, is een eetstoornis die wordt gekenmerkt door een laag gewicht, voedselbeperking, verstoring van het lichaamsbeeld, angst om aan te komen en een overweldigend verlangen om dun te zijn. Anorexia is een term van Griekse oorsprong: an- (ἀν-, voorvoegsel dat ontkenning aanduidt) en orexis (ὄρεξις, “eetlust”), letterlijk vertaald naar “een verlies van eetlust”; het adjectief nervosa dat de functionele en niet-organische aard van de aandoening aangeeft. Anorexia nervosa werd in 1873 bedacht door Gull, maar ondanks letterlijke vertaling is het symptoom van honger vaak aanwezig en de pathologische beheersing van dit instinct is een bron van voldoening voor de patiënten.


Patiënten met anorexia nervosa zien zichzelf vaak als overgewicht, hoewel ze in feite ondergewicht hebben. De DSM-5 beschrijft dit perceptuele symptoom als “verstoring in de manier waarop iemands lichaamsgewicht of lichaamsvorm wordt ervaren”. In onderzoeks- en klinische omgevingen wordt dit symptoom “verstoring van het lichaamsbeeld” genoemd. Patiënten met anorexia nervosa ontkennen ook vaak dat ze een probleem hebben met een laag gewicht. Ze kunnen zichzelf vaak wegen, kleine hoeveelheden eten en alleen bepaalde voedingsmiddelen eten. Sommigen oefenen overmatig uit, dwingen zichzelf te braken (in het subtype “anorexia zuivering”) of gebruiken laxeermiddelen om gewicht te verliezen en lichaamsvormen onder controle te houden. Medische complicaties kunnen onder andere osteoporose, onvruchtbaarheid en hartbeschadiging zijn. Vrouwen zullen vaak stoppen met menstruatie. In extreme gevallen kunnen patiënten met anorexia nervosa die voortdurend significante dieetinname en gewichtsherstelinterventies weigeren en door een psychiater onbekwaam worden verklaard om beslissingen te nemen, onder dwang gevoed worden via een neussonde nadat ze hun ouders of volmachten hebben gevraagd om de beslissing te nemen voor hen.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.