Alcoholisme is in grote lijnen elk alcoholgebruik dat leidt tot aanzienlijke mentale of fysieke gezondheidsproblemen. Alcoholisme is geen erkende diagnostische entiteit. Overheersende diagnostische classificaties zijn alcoholgebruiksstoornis (DSM-5) of alcoholafhankelijkheid (ICD-11).


Overmatig alcoholgebruik kan alle orgaansystemen beschadigen, maar het tast vooral de hersenen, het hart, de lever, de alvleesklier en het immuunsysteem aan. Alcoholisme kan leiden tot psychische aandoeningen, delirium tremens, het syndroom van Wernicke-Korsakoff, een onregelmatige hartslag, een verminderde immuunrespons, levercirrose en een verhoogd risico op kanker. Drinken tijdens de zwangerschap kan leiden tot foetale alcoholspectrumstoornissen. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger dan mannen voor de schadelijke effecten van alcohol, voornamelijk vanwege hun kleinere lichaamsgewicht, een lager vermogen om alcohol te metaboliseren en een groter aandeel lichaamsvet. Bij een klein aantal individuen leidt langdurig, ernstig alcoholmisbruik uiteindelijk tot cognitieve stoornissen en openlijke dementie.


Omgeving en genetica zijn twee factoren in het risico op de ontwikkeling van alcoholisme, waarbij aan elk ongeveer de helft van het risico wordt toegeschreven. Stress en aanverwante stoornissen, waaronder angst, zijn sleutelfactoren in de ontwikkeling van alcoholisme, aangezien alcoholgebruik dysforie tijdelijk kan verminderen. Iemand met een ouder of broer of zus met een alcoholverslaving heeft drie tot vier keer meer kans om zelf een alcoholverslaving te ontwikkelen, maar slechts een minderheid van hen doet dat. Omgevingsfactoren omvatten sociale, culturele en gedragsinvloeden. Hoge stressniveaus en angst, evenals de lage kosten van alcohol en de gemakkelijke toegankelijkheid, verhogen het risico. Mensen kunnen gedeeltelijk blijven drinken om ontwenningsverschijnselen te voorkomen of te verbeteren. Nadat een persoon stopt met het drinken van alcohol, kan hij of zij maandenlang een laag niveau van ontwenning ervaren. Medisch gezien wordt alcoholisme beschouwd als zowel een lichamelijke als een geestelijke ziekte. Vragenlijsten worden meestal gebruikt om mogelijk alcoholisme op te sporen. Verdere informatie wordt dan verzameld om de diagnose te bevestigen.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.