Vermoeidheid kan plotseling of geleidelijk beginnen. Het is een normaal verschijnsel als het volgt op langdurige fysieke of mentale activiteit en volledig verdwijnt met rust. Het kan echter een symptoom zijn van een medische aandoening als deze langdurig, ernstig of progressief is of zonder aanleiding optreedt.


Lichamelijke vermoeidheid is het voorbijgaande onvermogen van spieren om optimale fysieke prestaties te behouden en wordt verergerd door intensieve lichamelijke inspanning. Geestelijke vermoeidheid is een voorbijgaande afname van maximale cognitieve prestaties als gevolg van langdurige perioden van cognitieve activiteit. Mentale vermoeidheid kan zich manifesteren als slaperigheid, lethargie of gerichte aandachtsmoeheid.


Vermoeidheid en ‘gevoelens van vermoeidheid’ worden soms verward. In tegenstelling tot zwakte, kan vermoeidheid meestal worden verlicht door perioden van rust.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.