Vaginitis, ook bekend als vulvovaginitis, is een ontsteking van de vagina en vulva. Symptomen kunnen zijn jeuk, branderig gevoel, pijn, afscheiding en een slechte geur. Bepaalde vormen van vaginitis kunnen tijdens de zwangerschap tot complicaties leiden.


De drie belangrijkste oorzaken zijn infecties, met name bacteriële vaginose, vaginale schimmelinfectie en trichomoniasis. Andere oorzaken zijn allergieën voor stoffen zoals zaaddodende middelen of zepen of als gevolg van lage oestrogeenspiegels tijdens borstvoeding of na de menopauze. Er kan meer dan één oorzaak tegelijk zijn. De meest voorkomende oorzaken verschillen per leeftijd. Prepuberale meisjes lopen vaak risico op het ontwikkelen van vulvovaginitis vanwege lage hoeveelheden oestrogeen en een onderontwikkelde kleine schaamlippen.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.