Masturbatie is de seksuele stimulatie van de eigen geslachtsdelen voor seksuele opwinding of ander seksueel genot, meestal tot op het punt van een orgasme. De stimulatie kan betrekking hebben op handen, vingers, alledaagse voorwerpen, seksspeeltjes zoals vibrators, of combinaties hiervan. Wederzijdse masturbatie is masturbatie met een seksuele partner en kan handmatige stimulatie van de geslachtsdelen van een partner inhouden (vingeren of aftrekken), of worden gebruikt als een vorm van niet-penetrerende seks.


Masturbatie komt vaak voor bij beide geslachten en op elke leeftijd. Verschillende medische en psychologische voordelen zijn toegeschreven aan een gezonde houding ten opzichte van seksuele activiteit in het algemeen en masturbatie in het bijzonder. Er is geen oorzakelijk verband bekend tussen masturbatie en enige vorm van mentale of fysieke stoornis. In de westerse wereld wordt masturbatie in privé of met een partner over het algemeen beschouwd als een normaal en gezond onderdeel van seksueel genot.

Masturbatieverslaving verwijst naar overmatige of dwangmatige masturbatie. Hoewel het geen diagnosticeerbare psychische aandoening is, kan het een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van degenen wiens seksueel gedrag uit de hand loopt. 


Symptomen van masturbatieverslaving kunnen dan zijn:

  • Masturbatie neemt veel van je tijd in beslag
  • Je persoonlijke of werkleven lijdt onder masturbatie
  • Je verkiest masturbatie boven persoonlijke activiteiten (bijvoorbeeld naar huis gaan in plaats van op een feestje te blijven, ervoor kiezen om alleen te zijn in plaats van met een partner)
  • Je merkt dat je masturbeert in het openbaar of op plaatsen waar je dat liever niet doet (bijvoorbeeld een openbaar toilet)
  • Je masturbeert als je er geen zin in hebt of als je niet opgewonden bent
  • Je masturbeert om met negatieve emoties om te gaan
  • Je merkt dat je je schuldig of overstuur voelt tijdens of na het masturberen
  • Je merkt dat je er vaak aan denkt


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.