Maagzuur is een spijsverteringsvloeistof die wordt gevormd in de maagwand. Met een pH tussen 1 en 3 speelt maagzuur een sleutelrol bij de vertering van eiwitten door het activeren van spijsverteringsenzymen, die samen de lange ketens van aminozuren van eiwitten afbreken. Maagzuur wordt gereguleerd in feedbacksystemen om de productie te verhogen wanneer dat nodig is, zoals na een maaltijd. Andere cellen in de maag produceren bicarbonaat, een base, om de vloeistof te bufferen, waardoor een gereguleerde pH wordt gegarandeerd. Deze cellen produceren ook slijm – een stroperige barrière om te voorkomen dat maagzuur de maag beschadigt. De alvleesklier produceert verder grote hoeveelheden bicarbonaat en scheidt bicarbonaat af via de ductus pancreaticus naar de twaalfvingerige darm om maagzuur dat in het spijsverteringskanaal terechtkomt te neutraliseren.


De actieve componenten van maagzuur zijn protonen en chloride. Vaak simplistisch beschreven als zoutzuur, worden deze soorten geproduceerd door pariëtale cellen in de maagklieren in de maag. De afscheiding is een complex en relatief energetisch kostbaar proces. Pariëtale cellen bevatten een uitgebreid secretienetwerk (canaliculi genaamd) van waaruit het “zoutzuur” wordt uitgescheiden in het lumen van de maag. De pH van maagzuur is 1,5 tot 3,5 in het maaglumen van de mens, een niveau dat wordt gehandhaafd door de protonpomp H+/K+ ATPase. De pariëtale cel geeft daarbij bicarbonaat af aan de bloedbaan, wat een tijdelijke stijging van de pH in het bloed veroorzaakt, bekend als een alkalisch tij.


De zeer zure omgeving in het maaglumen degradeert eiwitten (bijvoorbeeld voedsel). Peptidebindingen, die eiwitten omvatten, worden gelabeld. De maaghoofdcellen van de maag scheiden enzymen af voor eiwitafbraak (inactief pepsinogeen en in de kindertijd renine). De lage pH activeert pepsinogeen in het enzym pepsine, dat vervolgens de spijsvertering bevordert door de aminozuurbindingen te verbreken, een proces dat proteolyse wordt genoemd. Bovendien worden veel micro-organismen geremd of vernietigd in een zure omgeving, waardoor infectie of ziekte wordt voorkomen.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.