Hyperarousal is een primair symptoom van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het komt voor wanneer het lichaam van een persoon plotseling in hoge staat van paraatheid springt als gevolg van het nadenken over hun trauma. Ook al is er geen echt gevaar, hun lichaam gedraagt zich alsof het dat wel is en veroorzaakt blijvende stress na een traumatische gebeurtenis.


PTSS kan mensen van elke leeftijd treffen, inclusief kinderen.


De symptomen van hyperarousal zijn: slaapproblemen, moeilijkheden, concentratie, prikkelbaarheid, woede en woede-uitbarstingen, paniek, constante angst, snel bang of opgeschrikt, zelfdestructief gedrag (zoals snel rijden of te veel drinken), een zwaar schuldgevoel of, schaamte, Bij kinderen is slaapproblemen vaak een symptoom van hyperarousal. Ze kunnen beangstigende dromen ervaren over de traumatische gebeurtenis. Kinderen kunnen tijdens het spelen ook proberen de traumatische gebeurtenis of delen van de gebeurtenis na te spelen.


Hyperarousal symptomen gaan meestal gepaard met:


flashbacks (levendige herinneringen aan een traumatische gebeurtenis), een ‘verdoofde’ emotionele toestand, pogingen om triggers te vermijden die gedachten over een traumatische gebeurtenis zouden kunnen veroorzaken.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.