Waterstof therapie

 1. Home
 2. Waterstof therapie

Waterstoftherapie en bepaling NO/ ONOO cirkel

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale maar vooral ook Innovatieve geneeskunde. Waterstoftherapie  behoort nu tot één van die innovatieve behandelingsmethoden. Dit gebeurt middels inhalatie van puur waterstof via de neus gedurende één of meerdere uren.

Een belangrijke marker voor effectieve behandeling met waterstof is het bepalen van stikstof in het bloedbeeld, de zogenaamde NO/ ONOO cirkel (stikstofoxide/peroxynitriet). Is er sprake van een niet goede verwerking van stikstof, dan leidt dit ontegenzeggelijk tot (chronische) ziektebeelden. Middels bloedonderzoek in de BeterKliniek kan onderzocht worden of er sprake is van stikstofverwerkingsproblematiek (NO/ ONOO cirkel).

Behandeling met water in de vorm van waterstoftherapie is, gebaseerd op ruim 600 onderzoeken, een effectieve behandeling gebleken!

De toepasbaarheid van waterstof is eindeloos, van ondersteunende therapie bij kanker, anti-aging, behandeling van chronische ontstekingen, verbetering van het metabolisme bij metabole syndromen, tot neurologische problematiek en diabetes.

Door dit uiterst nuttige gas in te ademen, kunt u verbetering van de energie krijgen. Metingen hebben aangetoond dat na korte tijd veel lichaamsfuncties in balans komen: De werking van het immuunsysteem verbetert, men ervaart meer energie en het hoofd voelt helderder.

Waterstof als hersteller en beschermer van het lichaam

Water, H²0, waarin waterstof (H2) en zuurstof (O) gebonden zijn, kan men niet alleen drinken, maar ook afzonderlijk van elkaar inhaleren. Waterstof is het kleinste molecuul op aarde met misschien wel de grootste impact op het leven. Het is het meest voorkomende, lichtste en eenvoudigste element, bestaand uit 1 elektron en 1 proton. Waterstof heeft geen kleur, geur noch smaak. Het is geen metaal maar een gas, waarvan we zeker weten: Het is niet giftig. Uit de vele gepubliceerde onderzoeken en mogelijke toepassingen van waterstofgas blijkt dat waterstof vrije radicalen wegvangt (anti-oxidant) en zodoende de lichaamscellen en daarmee de vitale organen beschermt. De waterstofmoleculen gaan selectief te werk en ontkrachten niet alle (waardevolle) oxidanten; ze verbinden zich slechts met agressieve oxidanten (vrije zuurstofradicalen), en uit die binding ontstaat weer water. Dit proces hydrateert dus vanuit binnenuit. Behalve het feit dat waterstof een krachtige anti-oxidant is, moduleert het de signaal transductie en verandert RNA expressies en proteïne interacties in positieve zin.

De bewezen resultaten van behandeling met waterstof:

 • DNA & RNA beschermend en versterkt de genetische expressie;
 • Anti-tumor effecten en cytotoxische protectie (overreactief immuunsysteem);
 • Ontstekingsremmend;
 • Versterkt de lichaamseigen anti-oxidant pathway (Nrf2 activator);
 • Anti-aging;
 • Anti-allergisch;
 • Verbetert cognitieve functies;
 • Versterkt het metabolisme;
 • Vermindert algehele pijn en ook vermoeidheid van spieren;
 • Beschermt de zenuwbanen;
 • Vermindert lactaatvorming (melkzuur);
 • Beschermt de huid;
 • Beschermt het hart;
 • Heeft een gunstig effect bij Diabetes Type 1 en 2;
 • Bescherming tegen straling van WIFI en radioactiviteit;
 • Vertraagde celafbraak.

De rol van stikstof in het ontstaan van ziektebeelden

Het menselijk lichaam bevat ca. 7% stikstof en is daarmee het vierde meest voorkomende element in het lichaam na koolstof, waterstof en zuurstof. Stikstof is een onmisbare bouwsteen voor eiwitten via aminozuren en speelt een belangrijke rol in het transport van zuurstof (aanvoer) en koolstofdioxide (afvoer).

Veel chronische ziektebeelden ontstaan door (chronische) ontstekingen, al dan niet veroorzaakt door een defect in de verwerking van stikstof (N). Stikstof is een stof, waarvan de losse atomen zeer reactief zijn en zich direct verbinden met andere stikstofatomen.

Stikstof zit in onze ingeademde lucht en is uit zichzelf niet schadelijk, maar wordt dit wel door verbinding met zuurstof (stikstofoxide NOₓ, o.a. door uitlaatgassen en uitstoot van industrie) en ammoniak (NH₃, met name door kunstmest).

Verloopt de verwerking van stikstof niet goed, door ontstekingen en/of  andere stressoren,  dan ontstaat er een defect in de NO/ONOO cirkel waarbij het schadelijke Peroxynitriet, Stikstofoxide en Superoxide elkaar middels een vicieuze cirkel in stand houden.

Uit bovenstaand schema blijkt dat een “trigger” ontsteking veroorzaakt, welke leidt tot de vorming van Stikstofradicalen (ongebonden stikstof, stikstofoxide NO) die reageren met Superoxide radicalen (ongebonden zuurstof). Deze Superoxide radicalen creëren met Stikstofoxide het zeer schadelijke vrije radicaal Peroxynitriet (ONOO) waardoor ontstekingen blijven ontstaan en de oxidatieve, destructieve processen elkaar blijven versterken.

Wat heel kenmerkend is voor een NO/ ONOO- cirkel problematiek is dat de klachten langzaam erger worden. Dit kan somatisch (lichamelijk) of psychisch zijn zoals:

 • Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
 • Myalgische encefalomyelitis (ME)
 • Multiple Chemical Sensitivity (MCS)
 • Fibromyalgie
 • Post-traumatisch stresssyndroom (PTSS)
 • Multiple Sclerose (MS)
 • Tinnitus (oorsuizen)
 • Alzheimer
 • Parkinson
 • Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)
 • Astma
 • Et cetera

In de verstoorde NO/ONOO cyclus spelende volgende stoffen eveneens een rol: Interleukines ( de boodschapper-eiwitten waarmee de witte bloedcellen met elkaar communiceren), NF-kB (Nuclear Factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells, welk eiwitcomplex de transcriptie van DNA, cytokineproductie en celbescherming controleert), TNF-α (Tumor Necrose Factor alpha, bevordert ontstekingen), Calcium en NOS (Nitric oxide synthase, welke enzymen de productie van stikstofoxide katalyseren) , in samenwerking met NMDA receptoren:

Behandeling van de verstoorde NO/ONOO cyclus met waterstof zal dus uiteindelijk ook resulteren in algehele betere systemische werking van het lichaam.

Het menselijk lichaam is in staat om waterstof te maken. Dit gebeurt vooral in de darmen. Bacteriën in de darm, zeg maar de beestjes die voor jou het werk moeten doen om jouw eten te verteren en de goede stoffen te laten opnemen, produceren vooral heel veel WATERSTOF. Omgekeerd is ook waar; ongezonde darmflora produceert veel minder waterstof waardoor virussen, bacteriën en toxinen gaan ophopen.

Enkele effecten van waterstofgas op een rijtje:

 • Moleculair waterstof onderdrukt vooral de meest destructieve van alle vrije radicalen, de hydroxylradicaal, die met +2300 mV nog kwalijker voor het lichaam is dan ozon met +2000 mV. Waterstof is een prima behandeling om in te ademen, in tegenstelling tot ozon. Ozon inademen in een hoge concentratie is heel ongezond en absoluut niet aan te raden. Intraveneuze behandeling met ozon is een prima andere behandelmethode (eerst een oxidatief effect gevolgd door een anti oxidatief effect), maar is een meer invasieve behandelmethode dan waterstoftherapie;
 • Het helpt het lichaam bacteriën, virussen, schimmels, gisten en protozoën te vernietigen;
 • Het helpt het lichaam chemicaliën en zware metalen te ontgiften
 • In tegenstelling tot andere zeer effectieve antioxidanten laat H2 (moleculair waterstof) geen geoxideerde stoffen achter die uitgescheiden moeten worden. Het wordt eenvoudigweg gecombineerd met zuurstof en zo ontstaat weer water;
 • H2 neutraliseert het peroxynitrietanion (ONOO)en voorkomt het de vorming van stikstofradicalen (NO), die gevaarlijk zijn voor de celstructuren en belangrijke enzymen;
 • H2 werkt alleen als antioxidant als er een sterke oxidatieve aanval op de cel-structuren plaatsvindt;

Gebaseerd op wetenschappelijke studies heeft waterstof effect bij de volgende ziekten:

Ziekte van Alzheimer, artritis, astma, reumatoïde artritis, diabetes type 1, diabetes type 2, Parkinson, COPD, astma, hartziekte, nierziekte, hartaanval, kanker, ALS, dementie, psoriasis, IBS, ziekte van Crohn, leververvetting, lever cirrose, pancreatitis, neuropathie, multiple sclerose, hepatitis B, atherosclerose, cataract, hypertensie, tandvleesaandoening, traumatisch hersenletsel, sepsis, zuigelingen-longziekte, metabool syndroom, retinitis, pijnlijke blaassyndroom, artrose, osteoporose, glaucoom, pulmonale hypertensie, pulmonale fibrose, autisme, depressie, angst, spiervermoeidheid, verwondingen aan zacht weefsel, pijn, brandwonden, seizoensgebonden allergieën, auto-immuunziekten, insulineresistentie, gehoorverlies, maagzweren, stralingsschade en slaapapneu. Ook kan het bijdragen aan gewichtsverlies, door de activering van het hormoon FGF21. Hierdoor neemt het energieverbruik toe en verbetert de stofwisseling. Tenslotte is bewezen dat inhalatie van waterstof effect heeft bij het herstellen na een herseninfarct.

Menu
error: Deze website is beveiligd tegen kopieren