Diagnose: kanker

Op het moment dat u met kanker te maken heeft staat het leven even stil en beheerst de diagnose het leven van u en uw naasten. Na de initiële shock zijn er veel vragen.

  • Hoe gaat mijn toekomst eruitzien?
  • Wat zijn de gevolgen voor mijn naasten?
  • Is er de mogelijkheid om zelf keuzes te maken?
  • Wat zijn mijn mogelijkheden?

Vragen van uzelf, maar ook vragen die u aan de oncoloog moet stellen of eigenlijk had moeten stellen, want dat laatste wordt vaak vergeten. 

Van kanker hoeft u niet dood te gaan. 

Overweeg andere adviezen van gekwalificeerde deskundigen voordat ze verder gaan met de behandeling. Wettelijk gezien mag u het gesprek tussen u en de oncoloog opnemen. Het is wel netjes als u het vermeld.

Aantekeningen maken

U kunt natuurlijk ook aantekeningen maken. Neem altijd iemand mee die u kan ondersteunen. Het belangrijkste is dat u vragen stelt en niet alles voor zoete koek aanneemt zonder te vragen: het is uw leven en als u het ziekenhuis uitloopt zit er alweer een andere patiënt bij uw oncoloog. Dat wil niet zeggen dat u geen respect moet hebben voor uw oncoloog want hij of zij heeft het beste met u voor.

  1. Wat voor soort kanker heb ik? 
  2. In welk stadium bevindt de kanker zich? De snelheid van de ontwikkeling van kanker varieert. Soms doet kanker er jaren over om zich te ontwikkelen, zelfs bij kinderen.
  3. Wat betekent dit stadium? 
  4. Wat is de prognose? U wilt horen wat u genezingskansen zijn niet ‘hoelang u nog te leven hebt’.
  5. Kan ik doodgaan aan deze ziekte? 
  6. Is de kanker uitgebreid of uitgezaaid? 
  7. Hoe snel groeit de kanker? 
  8. Heeft het groeistadium invloed op mijn behandeling en zo ja, welke? 
  9. Hoe bepaalt u welke behandeling voor mij het beste is? Overlegt u dit met andere ziekenhuizen en collega’s? 
  10. Zijn er nog andere onderzoeken nodig voordat gestart kan worden met de behandeling? 
  11. Wat zijn de bijwerkingen en andere risico’s van de door u voorgestelde behandelingen? 
  12. Wordt de behandeling compleet vergoed door mijn zorgverzekeraar? 
  13. Als de arts voorstelt om te opereren, neem wederom de tijd om erover na te denken en een aantal vragen te stellen die met de operatie te maken hebben. 
  14. Wat zijn de voordelen en/of nadelen van een operatie? 
  15. Zitten er ook risico’s aan een operatie? 
  16. Hoe lang word ik voor de operatie opgenomen? 
  17. Herstel ik volledig na de operatie? 
  18. Wat is de kans dat tijdens de operatie blijkt dat de tumor toch niet kan worden verwijderd? 
  19. Wat is de kans op overlijden tijdens of na de operatie? Vraag af of u dat u wil weten
  20. Wat gebeurt er als ik niet geopereerd wil worden? Maak een afweging of de behandeling opweegt tegen de resultaten.
  21. Waarom word je zo moe en beroerd van chemo behandelingen? 
  22. Hoe komt het dat je vaak je smaak verliest? 
  23. Waarom word je kaal van de chemo?
  24. Waarom word je vergeetachtig van de chemo? 
  25. Hoe lang kun je nog last hebben van chemotherapie nadat je kankervrij bent verklaard?Iemand vertelde mij over een chemo-brein; wat is dat? Chemotherapie kan door de bloed- hersenbarrière in de hersenen terecht kan komen. Hierdoor is gebleken dat 15 tot 80% van de mensen cognitieve klachten kunnen krijgen zoals vergeetachtigheid, gebrekkige concentratie, moeite met plannen/ organiseren en het leren van nieuwe informatie.
  26. Kan chemo de hersenen aantasten? 
  27. Is het waar dat chemo kanker kan veroorzaken? Zie bijsluiters.
  28. Ik heb gehoord dat ongeveer 75% van de oncologen zelf geen chemo zou nemen als ze zelf met kanker zouden worden gediagnosticeerd. Waarom is dat? 
  29. Wat kan ik zelf doen om het succes van de behandeling te vergroten? 
  30. Wat kan ik het beste eten met deze vorm van kanker? Artsen leren niet veel over voeding tijdens hun opleiding.
  31. Zijn er voedingsmiddelen die ik beslist moet vermijden? Als u alles mag eten, dan is uw arts niet bekend met de relatie tussen voeding en gezondheid.
  32. Vindt u het goed als ik in de periode dat ik eventueel chemo krijg een vastenprotocol volg? In het LUMC is wetenschappelijk onderzocht dat vasten rondom chemotherapie schade aan bloedcellen vermindert. https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2015/oktober/Vasten-rond-chemotherapie-vermindert-schade-aan-bloed-cellen/
  33. Kan ik de bijsluiters zien van alle medicijnen die ik ga gebruiken? Ik wil ze thuis lezen. Alle bijsluiters kunt u ook op het internet vinden: * https://www.fagg-afmps.be/nl * https://www.apotheek.nl 
  34. Heeft u nu voldaan aan het ‘informed consent’? Een belangrijk uitgangspunt van het gezondheidsrecht is dat de patiënt toestemming geeft voor het uitvoeren van een medische behandeling. Zonder toestemming is er immers sprake van een ongeoorloofde inbreuk op de integriteit van een patiënt. Om rechtsgeldig toestemming te geven heeft de patiënt goede informatie nodig. Daarom moet een arts, alvorens toestemming te vragen, de patiënt eerst informatie geven over het voorgenomen onderzoek of de voorgestelde behandeling.
  35. Wat kan er nog gedaan worden als de behandeling niet werkt, te veel bijwerkingen veroorzaakt of als de tumor blijft groeien? 
  36. Als ik afzie of voorlopig afzie van de behandelingen omdat ik op zoek wil gaan naar alternatieve/ integrale kankerbehandelingen blijft u nog medische zorg en begeleiding geven in dat geval?
  37. Bent u bereidt om eventueel samen te werken met een integraal arts?

Geef een reactie